Addisco Onderwijs - Griekse en Latijnse Taal en Cultuur SitemapForum Klassieke TalenOver Addisco OnderwijsInloggenInschrijven  
   
   
   

U bent hier: Home » Lesaanbod » Addisco Zomerschool LatijnAddisco Zomerschool LatijnAddisco Zomerschool Latijn

   
   

Zomerschool Latijn bij Addisco
Een week of langer ondergedompeld worden in het Latijn?
Leer Latijn begrijpen, spreken & lezen in juli/augustus 2019!

Inschrijven
   
   

Vijf dagen of langer doorbrengen in een omgeving waarin uitsluitend Latijn wordt gesproken (Latijn leren in het Latijn), is een bijzondere belevenis. Onderdompeling is één van de beste en snelste manieren om een taal onder de knie te krijgen. Dit is voor Latijn een uitstekende manier om teksten daadwerkelijk van links naar rechts te leren lezen zonder te hoeven puzzelen, analyseren en vertalen.

Addisco Onderwijs organiseert eind juli en begin augustus een unieke zomerschool Latijn, waarin je in één of meerdere weken op verschillende niveaus Latijn leert begrijpen, spreken, lezen en schrijven door middel van de beste methodes op het gebied van taalverwerving en Latijnse didactiek.

Addisco Onderwijs staat voor kleinschalige, toegankelijke, interactieve lessen met een persoonlijke en informele sfeer. Gedurende de zomerschool word je begeleid door Roberto Carfagni en Casper Porton, twee ervaren topdocenten die het Latijn actief beheersen.

DOELGROEP:
Deze weken zijn niet alleen voor belangstellenden (van absolute beginner tot gevorderde), maar ook voor docenten en studenten klassieke talen. Speciaal voor hen zijn er korte workshops Latijnse didactiek over de inzet van gesproken Latijn als krachtig didactisch middel. Scholieren kunnen ook deelnemen aan de verschillende weken of meedoen met de Mini Zomerschool Latijn.

De zomerschool Latijn vindt plaats in hotel 'De Drie Dorpen' in Ankeveen, waar we naast van het Latijn, ook genieten van heerlijk eten en prachtige natuur.

   
         
 

Gladiatoren

 

 
   

Addisco Zomerschool Latijn
Leer Latijn als een Romein door totale Latijnse onderdompeling

De zesde editie van de Addisco Zomerschool Latijn bestaat dit jaar uit drie weken, die qua dagindeling ongeveer dezelfde opzet hebben (zie onder), maar van elkaar verschillen in niveau en inhoud. We werken in principe methode-onafhankelijk en proberen de Latijnse taal zoveel mogelijk te verbinden aan de wereld om ons heen. Daarbij maken we zo min mogelijk gebruik van neologismen, maar voornamelijk van woorden uit de Klassieke periode. Tijdens de verschillende weken lezen we ook authentieke stukken Latijn uit verschillende perioden, omdat het doel van de zomerschool een beter begrip van het Latijn is en uiteindelijk helpt bij het makkelijker en direct kunnen lezen van Latijnse teksten, zonder de noodzaak van puzzelen, analyseren en vertalen.

Het eindexamen Latijn van 2019-2020 staat in het teken van de Aeneïs van Vergilius, dus gedurende de verschillende weken zal hier ook de nodige aandacht naaruit gaan.

Onze zomerschool trekt jaarlijks verschillende mensen, op wie we de weken zo goed mogelijk proberen af te stemmen:

 • Voor scholieren is er de Addisco Minizomerschool Latijn. Als je het als scholier niet erg vindt om tussen de volwassenen te zitten, dan ben je uiteraard ook welkom bij de 'grote' zomerschool. Week 1 is geschikt als je al alle grammatica hebt gehad (klas 5 en 6), maar nog geen of weinig ervaring hebt met Latijn spreken. Week 2 is voor scholieren die voorgaande jaren al hebben deelgenomen aan de Addisco Zomerschool. Scholieren die nog weinig of nog helemaal geen voorkennis hebben kunnen meedoen aan week 3.
 • (Aankomende) studenten van verschillende opleidingen, zoals Klassieke Talen, Theologie, Oudheidkunde, Geschiedenis, Archeologie, Rechten en Filosofie met een volledig afgeronde gynasiumopleiding, kunnen het beste starten met week 1. Studenten met weinig of geen voorkennis zijn welkom in week 3 (absolute beginnersgroep). Studenten die al enige ervaring hebben met gesproken Latijn, omdat ze al eerder hebben deelgenomen aan de zomerschool, kunnen deelnemen aan week 2. En de meer gevorderde Latijnsprekers kunnen deelnemen aan week 3 (gevorderdengroep).
 • Belangstellenden zijn er in alle soorten en maten: oudgymnasiasten, maar ook juist de niet gymnasiasten die op latere leeftijd toch nog Latijn willen leren. Week 3 is bedoeld voor de niet professionele beoefenaars van het Latijn en voor diegenen die nog weinig voorkennis hebben van het Latijn. Latinisten die al verder zijn met hun kennis kunnen, als ze nog geen of weinig spreek- en luisterervaring hebben, maar wel goed kunnen lezen,starten met week 1. Belangstellenden met een volledige grammaticale kennis die al eerder hebben deelgenomen aan de zomerschool, kunnen dit jaar deelnemen aan week 2.
 • Voor docenten hebben we drie weken in de aanbieding die in combinatie of afzonderlijk kunnen worden gevolgd: week 1 raden we aan voor diegenen die nog geen of weinig ervaring hebben met de actieve beoefening van het Latijn. Week 2 is met name bedoeld voor docenten die voorafgaande jaren al hebben deelgenomen aan onze zomerschool (we hebben dit jaar weer een volledig nieuw programma; we lezen nieuwe teksten) en week 3 is voor de Latinisten die met hun spreek- en schrijfvaardigheid al zeer gevorderd zijn en met gemak een originele tekst van links naar rechts kunnen lezen en gemakkelijk een gesprek kunnen voeren in het Latijn (ook hier een compleet nieuw programma).

Met uitzondering van de absolute beginners in de aparte groep in week 3, zijn de drie weken verder ingedeeld op niveau (1 beginner, 2 semi-gevorderd, 3 vergevorderd) van de actieve Latijnse beheersing (week 1, 2, 3): dus in hoeverre je Latijn kunt verstaan/lezen, spreken en schrijven. Zo kan het dus zijn dat ook voor docenten met jarenlange ervaring het toch het beste is om aan te sluiten bij de eerste week, als hij of zij nauwelijks ervaring heeft met een actieve beheersing van het Latijn.

De weken kunnen stuk voor stuk op zichzelf gevolgd worden. Sommige weken kunnen ook samen gevolgd worden: week 1 & 2; en week 2 & 3.

Algemeen geldt dat iedere week een nieuw programma zal hebben met nieuwe teksten en andere oefeningen. Dus ook als je eerder aan onze zomerschool deelgenomen hebt, valt er weer genoeg nieuws bij te leren. Twijfel je over welke week het beste bij jou past? Neem dan contact op met Casper Porton.


Doelgroepen
Week 1
ma. 29 juli t/m vr. 2 aug. 2019; 10.00 - 16.00 uur
Week 2
ma. 5 t/m vr. 9 augustus 2019; 10.00 - 16.00 uur
Week 3
ma. 12 t/m vr. 16 augustus 2019; 10.00 - 16.00 uur
Docenten, studenten
Beginnende sprekers
(professionals zonder spreekervaring)
(Semi)gevorderden
(professionals met spreekervaring; met name deelnemers van voorgaande edities)
Vergevorderden
(professionals met heel veel spreekervaring)
Amateurs, oud-gymnasiasten, belangstellenden, scholieren Beginnende sprekers (liefhebbers met volledige kennis van de Latijnse grammatica, maar geen of weinig Latijnse spreekervaring) Semigevorderden
(liefhebbers met volledige kennis van de grammatica en enige spreekervaring)
(Absolute) beginners
(liefhebbers met onvolledige kennis van de grammatica en geen of weinig Latijnse spreekervaring)
HOTELKAMERS Bijna vol VOL VOL

In alle drie de weken zijn nog maar enkele plaatsen beschikbaar voor het dagprogramma. Alleen voor week 1 zijn nog kamers in het hotel beschikbaar; week 2 en 3 zijn qua kamers al volgeboekt. Er zijn in de buurt nog wel verschillende andere opties. Informeer hierbij bij Casper, want voor het dagprogramma is vooralsnog in alle weken nog wel plek.

Niet in het hotel kunnen overnachten, betekent dat je alleen niet kunt blijven overnachten en dus op zoek moet naar een slaapplek in de buurt (camping, bed & brackfast, ander hotel, etc.). In het hotel kun je tegen gereduceerd tarief wel meedineren en ontbijten. Je mag dus ook na het dagprogramma in het hotel blijven.

Nota bene: in week 2 en met name week 3 (beginners - gevorderden) zullen de groepen worden gesplitst.

   
   

(Absolute) Beginners - Week 3
ma. 12 t/m vr. 16 augustus 2019; 10.00 - 16.00 uur

Net als voorgaande jaren hebben we een aparte week voor belangstellenden die nog geen volledige voorkennis hebben van de Latijnse basiswoordenschat en grammatica. Te denken valt aan oudgymnasiasten die hun Latijn weer willen ophalen, gymnasiasten die hun gymnasium niet hebben afgemaakt, huidge of voormalig cursisten van Addisco Onderwijs die boek 1 van Lingua Latina nog niet uit hebben en andere belangstellenden en liefhebbers van Latijn. Dit jaar zijn de (absolute) beginners welkom in week 3. In die week zullen ook de meest vergevorderde sprekers aanwezig zijn (zie onder), maar we zullen de groepen splitsen.

 


 

Aan de hand van verschillende werkvormen behandelen we op speelse wijze een aantal onderwerpen uit de Latijnse grammatica, lezen we samen geadapteerde en ongeadapteerde Latijnse teksten over verschillende onderwerpen als mythologie en ander interessant verhalengoed.

En 's middags gaan we op een andere manier verder met onze kennis van het Latijn te vergroten door middel van verschillende activiteiten als wandelen door de natuur, zingen en voor wie wil ook toneel en door het doen van verschillende spellen. Niets moet, alles mag. We staan altijd open voor suggesties.

   
   

Beginnende sprekers - Week 1
ma. 29 juli t/m vr. 2 augustus 2019; 10.00 - 16.00 uur

De eerste week van de zomerschool is bedoeld voor hen die weinig tot helemaal niets van gesproken Latijn weten, maar die wel een volledige kennis hebben van de basisgrammatica en al een flinke (passieve) woordenschat bezitten. Naast belangstellenden, zijn ook (oud-)gymnasiasten, studenten en docenten welkom.

Ook voor de meer gevorderde Latinist is er deze week dus veel te halen: je leert namelijk Latijn begrijpen, lezen en spreken. Aspecten van een taal die geheel andere vaardigheden vragen dan bijvoorbeeld analyseren of vertalen. Er zal een wereld voor je open gaan.

De docenten spreken vanaf de eerste dag Latijn, op zo'n manier dat je de taal op een natuurlijke manier gemakkelijk kunt oppikken.

 


 

We starten onder andere met stukken uit Lingua Latina per se illustrata, een methode waarmee je het Latijn direct leert lezen en begrijpen zonder woorden te hoeven opzoeken of rijtjes te hoeven stampen, maar we maken ook gebruik van andere methodes en verschillende autentieke teksten.

Voor docenten is het interessant om te zien hoe snel beginners de taal met onze methodes oppikken en om zelf te ervaren hoe het is om op deze manier Latijn te leren.

Deze week is het perfecte startpunt voor deelnemers die nog niet eerder bij de Addisco Zomerschool zijn geweest. Voor docenten is er deze week ook veel aandacht voor didactiek door opmerkingen hierover tussendoor en door aparte workshops aan het einde van de dag.

   
   

Semigevorderden - Week 2
ma. 5 t/m vr. 9 augustus 2019; 10.00 - 16.00 uur

In de tweede week van de zomercursus kunnen de deelnemers van de eerste week of van voorgaande jaren hun kennis verder verdiepen.

We werken met thematische teksten, waarmee we op interactieve wijze de Latijnse spreekvaardigheid verder kunnen oefenen. Voor docenten zijn er korte modules te volgen over Latijnse didactiek.

 


 

Het programma is volledig vernieuwd ten opzichte van vorig jaar, waardoor het voor trouwe deelnemers van voorgaande jaren ook weer nieuw en interessant is. Op verzoek zullen we in deze week meer elementen van week 3 (vergevorderden) inbrengen en mogelijk de groep (afhankelijk van de wensen) splitsen en over verschillende activiteiten verdelen.

   
   

Gevorderde sprekers - Week 3
ma. 12 t/m vr. 16 augustus 2019; 10.00 - 16.00 uur

De derde en laatste week van de zomerschool is voor mensen die al veel ervaring met Latijn spreken hebben. Afhankelijk van de behoeften stellen we een programma op maat op, waarbij we onze kennis van het Latijn en het Latijn spreken naar een hoger niveau brengen. In de loop der jaren is er een vast clubje van vergevorderde Latinisten ontstaan die bekend zijn met de opzet van voorgaande jaren.

 


 

De opzet blijft gelijk, maar de teksten zijn uiteraard nieuw.
Tijdens de lessen ligt de focus op:
- mondeling en schriftelijk parafraseren in het Latijn;
- teksten herschrijven naar een hoger/lager niveau;
- imiteren van de schrijfstijl van diverse auteurs;
- lezen en bespreken van Latijnse werken uit verschillende perioden.
- voor didactiek kun je terecht in week 2.

   
   

Welke week?
Welk niveau?

Bij twijfel over welke week voor jou het meest geschikt is, kun je contact opnemen met Casper Porton.

   
 
   
   

Dagprogramma Zomerschool Latijn

Alle vier de weken hebben ongeveer dezelfde dagindeling:

 • Ochtendprogramma
  10.00 - 12.30 uur

  Vanaf 10.00 uur is de inloop en is er een kwartier de tijd om rustig een kop koffie of thee te halen. Om 10.15 starten we met de interactieve lessen Latijn aan de hand van uiteenlopend materiaal (o.a. Lingua Latina in met name week 1), activerende oefeningen en ander materiaal. Rond 11.15 is er een korte pauze.
 • Gezamelijke lunch
  12.30 - 13.30 uur

  Gedurende de dag (ook tijdens de pauzes en lunch) is het de bedoeling dat deelnemers zo veel mogelijk in het Latijn communiceren. In deze gesprekken met de docenten en cursusgenoten leer je onbewust veel Latijn en kun je de geleerde stof direct in de praktijk brengen.
 • Middagprogramma
  13.30 - 16.00 uur

  Het middagprogramma tussen 13.30 en 16.00 uur bestaat uit diverse activiteiten waarbij het gesproken Latijn spelenderwijs wordt geoefend. De activiteiten variëren van films kijken, muziek maken, zingen en wandelen tot toneel en spel.

 • Didactiek

  In week 1 en 2 is er tijdens het middagprogramma ook aandacht voor Latijnse didactiek voor docenten en studenten klassieke talen over de inzet van gesproken Latijn. De focus tijdens deze weken ligt echter vooral op de actieve taalbeheersing. Voor uitgebreide lessen didactiek raden we onze docentencursussen aan.

 • Overnachting?

  In de avond is er geen apart programma. Voor de deelnemers die niet uit de buurt komen zijn er tegen meerprijs 1- en 2-persoonskamers beschikbaar. Hierbij zit het ontbijt en diner inbegrepen (zie ook kosten).
  Let op: het aantal beschikbare kamers is beperkt.

 • Vrijdag: afsluiting & diner

  De laatste dag van de week (de vrijdag) starten we een uur later (11.00 uur inloop; 11.15 uur start), maar gaan we ook wat langer door (tot ongeveer 17.30 uur). We sluiten de Latijnse week af met een overheerlijk diner. Dat zal ongeveer tot 20.00 uur duren.

 • Zie hier een terugblik op de Addisco Zomerschool van 2015 »
 • Zie hier een terugblik op de Addisco Zomerschool van 2016 »
 • Zie hier een terugblik op de Addisco Zomerschool van 2017 »
 • Zie hier de referenties & aanbevelingen van de deelnemers van 2015 »
 • De referenties & aanbevelingen van de deelnemers van 2016, 2017 en 2018 zijn niet gedigitaliseerd, maar ook daar waren de reacties zeer lovend: 100% van de deelnemers raadt onze zomerschool aan. Aan de hand van de feedback hebben we verdere verbeteringen doorgevoerd.
   
   
   
   

Kosten Zomerschool Latijn

   
   
Addisco Zomerschool Hercules
© Léo Caillard & Alexis Persani

 

Dagprogramma
5 dagen; incl. lunch, consumpties & afsluitend diner

Voor onze unieke Latijnse onderdompeling vragen we een bedrag van € 595,- per week per persoon. Hiervoor krijg je een onvergetelijke ervaring met:

✔ Vijf dagen lang interactieve lessen Latijn in het Latijn van twee topdocenten en Latijnsprekers;
✔ Toegang tot Wi-Fi + digitale oefeningen;
✔ Elke dag een lunch met een warm voorgerecht, belegde broodjes en vers fruit;
✔ Gedurende de hele dag consumpties (koffie/thee/water met iets lekkers), bij de lunch is er ook sinaasappelsap en melk;
✔ Afsluitend diner op vrijdag.

Meerprijs bij overnachting

Indien gewenst, kunt u ook blijven overnachten. Onderstaande tarieven zijn inclusief ontbijt & diner:

 • € 55,- per nacht voor een gedeelde 2-persoonskamer (x 4 nachten = € 220,- per persoon)
 • € 65,- per nacht voor een 1-persoonskamer (x 4 nachten = € 260,- per persoon)

Let op: er is maar een beperkt aantal kamers beschikbaar; vol = vol

Er zijn geen hotelkamers meer beschikbaar in week 2 en 3. Week 1 zit bijna vol. Informeer bij Casper over de andere mogelijkheden.

   
   
   
    Opmerkingen:
Extra drankjes en andere comsumpties die je in of buiten het hotel bestelt, zijn voor eigen rekening. De prijs voor overnachting (excl. toeristenbelasting) reken je zelf aan het einde van de week in het hotel af. Laat ons wel alvast middels het inschrijfformulier weten of je blijft overnachten, zodat we een kamer voor je kunnen reserveren (vol=vol).

Korting voor studenten en cursisten van Addisco
Huidige cursiten van Addisco krijgen € 50,- korting. Deze korting geldt ook voor studenten en scholieren.

Vroegboekkorting (dit aanbod geldt niet meer na 31 maart)
Geef je je voor 31 maart op, dan krijg je € 50,- korting en betaal je dus € 545,-.
Er is per week maar een beperkt aantal plaatsen beschikbaar, dus wees er snel bij!

   
         
   
   
   

Addisco Docenten Latijn

Gedurende de hele Addisco Zomerschool worden de deelnemers begeleid door twee ervaren docenten en Latijnsprekers: Roberto Carfagni en Casper Porton. Beiden geven ze les op de inductieve contextuele manier. Je zult hen dus uitsluitend Latijn horen spreken tijdens de zomercursus Latijn. Geen nood: ze passen hun spreekniveau aan het niveau van de groep aan.

Roberto & Casper

   
   

Roberto (Robertus) Carfagni

Roberto Carfagni (1983) komt uit Montella, een plaatsje in het zuiden van Italië (niet ver van Napels). Hij studeerde klassieke en moderne literatuur aan de Universiteit van Salerno en daarna aan het Istituto Orientale van Napels.

Zeven jaar lang doceerde Roberto samen met Aloisius Miraglia aan de Accademia Vivarium Novum te Rome, een internationaal centrum voor humanistische studies. Hij speelde daar een belangrijke rol bij de groei van het instituut: naast zijn werkzaamheden als docent Latijnse taal en literatuur, werkte hij voor de uitgeverij en was hij auteur en co-auteur van verschillende aanvullende delen van Ørbergs serie 'Lingua Latina'.

Roberto gebruikt normaal de ecclesiastische uitspraak, maar zal net als voorgaande jaren speciaal voor ons zijn best doen zijn uitspraak zoveel mogelijk aan te passen aan de klassieke uitspraak.

 

Casper (Casparius) Porton

Casper Porton (1985) is voorloper op het gebied van de inzet van gesproken Latijn als krachtig didactisch middel tijdens zijn lessen Latijn (zie artikelen), waarvoor hij in 2016 de OIKOS Publieksprijs ontving.

Tijdens zijn studie Griekse en Latijnse taal en cultuur richtte hij onder de naam 'Addisco Onderwijs' zijn eigen cursusinstituut op met de overtuiging dat iedereen Grieks en Latijn kan leren. Sinds 2005 heeft Casper zich voornamelijk toegelegd op de Griekse en Latijnse didactieken die het leren van deze talen makkelijker en toegankelijker maken. Hij ontwikkelt nieuw (digitaal) materiaal o.a. voor de methode van Ørberg en werkt aan een nieuwe schooleditie van de Metamorfosen van Ovidius.
Casper heeft daarnaast vijf jaar lesgegeven aan de Kees Boekeschool in Bilthoven. Hij gebruikt de gereconstrueerde klassieke uitspraak van het Latijn.

   
   
   
   
"Wauw! Wat een geweldige cursus. Je wordt gradatim meegenomen naar grote hoogtes! Door te luisteren naar geweldige sprekers heb je binnen een paar dagen je passieve kennis actief gemaakt. Volgend jaar weer!"

"De docenten spreken de taal bijna als hun moedertaal, en toch helder en begrijpelijk. Ik ben onder de indruk van hun geleerdheid, ondanks hun jeugdige leeftijd."

"Het was een heel bijzondere ervaring om afgelopen week deel te nemen aan de zomerschool levend Latijn. Casper en Roberto hebben het Latijn daadwerkelijk tot leven gebracht en ons gestimuleerd dat zelf ook te doen: spannend, maar ook érg leuk en leerzaam. Al na twee dagen merkte ik dat ik in het Latijn begon te denken. Casper en Roberto: ontzettend bedankt voor de inspirerende week!"

"De Zomerschool Latijn is een echte aanrader voor iedereen die graag actief Latijn wil leren. Eén week lang word je ondergedompeld in het Latijn en doe je allerlei leuke oefeningen om het Latijn zo snel mogelijk te leren. Door de fijne sfeer vlogen de dagen voorbij en was het geen moment saai. Dus, wil je actief Latijn leren, volg dan de Addisco Zomerschool Latijn van Casper Porton."

"Hier leer je pas écht Latijn! Ik heb in deze week meer geleerd dan in 6 jaar gymnasium, 6 jaar studie en 20 jaar lesgeven. Elke dag heb ik honderden eye-openers voorbij zien komen, zoals de verschillen tussen is en īs, tussen aut en vel en tussen in en ad, et cetera. Ik ben verbijsterd over de enorme kennis, charisma en enthousiasme van Casper en Roberto."

"Het is een cursus die elke student en docent klassieke talen eigenlijk zou moeten volgen. Ik heb waarschijnlijk nog nooit zoveel Latijn geleerd als in de afgelopen week. Het was een heel inspirerend."

Meer referenties & aanbevelingen »

   
 
   
   

Locatie & routebeschrijving

Hotel 'De Drie Dorpen' in Ankeveen ligt aan de rand van ‘t Gooi in een prachtige natuurlijke omgeving.

In de omgeving bevinden zich unieke landgoederen en buitenverblijven, uitgestrekte natuurgebieden met bossen, heidevelden en plassen en veel wandel- en fietspaden.

Vanaf station Hilversum Centraal rijden twee keer per uur bussen (lijn 105 richting Bussum; reistijd: 15-20 minuten) naar halte Klapbrug (’s-Graveland). Vanaf die halte is het tien minuutjes lopen naar hotel De Drie Dorpen (Cannenburgerweg 51, Ankeveen).

Voor wie met de auto komt, is er voldoende parkeergelegenheid op het terrein van het hotel.

 


Route De Drie Dorpen

   
   
   
   

Inschrijven Zomerschool Latijn

Ben je enthousiast geworden over de Addisco Zomerschool Latijn? Meld je dan aan door het inschrijfformulier in te vullen. Na ontvangst van je aanmelding krijg je een bevestiging met meer informatie en sturen we je de factuur toe.

 

Vragen of opmerkingen?

Neem voor vragen, opmerkingen en/of suggesties contact op met Casper. Alle feedback is welkom.

Inschrijven
   
   
   
   

Zie ook

Referenties & aanbevelingen »
Vaak Gestelde Vragen »
Over Addisco Onderwijs »

 

 

Routebeschrijving »
Algemene Voorwaarden »
Privacy Verklaring »

   
  Omhoog