Addisco Onderwijs - Griekse en Latijnse Taal en Cultuur SitemapForum Klassieke TalenOver Addisco OnderwijsInloggenInschrijven  
   
   
   

U bent hier: Home » Referenties » Referenties Zomerschool 2015

   
   

Referenties & aanbevelingen
over de Addisco Zomerschool Latijn 2015

Hieronder volgen per week de reacties van de deelnemers van de Addisco Zomerschool (editie 2015). Roberto en ik (Casper) hebben er een kleur van gekregen. Vobis maximas plurimasque gratias agimus pro verbis benignissimis!

   
   
   
   

Week 1 - Beginnende spekers

"De cursus was zeer effectief bij het reactiveren van in het geheugen weggezakt Latijn. De leraren zijn beide uitstekend!"
Wim Raven (Marburg, Duitsland)

"Geweldige weken die in allerlei opzichten een eye-opener zijn. Caspers taalvaardigheid is het bewijs dat de huidige aanpak op scholen en universiteiten volstrekt disfunctioneel is. De ervaring heeft mijn liefde voor de klassieke talen aangewakkerd. Ik kijk uit naar de volgende keer!"
Floris Jurres (Groningen) - Rijksuniversiteit Groningen (week 1 + 2)

"Wat een ontzettend leuk en inspirerende cursus was dit! Ik ben jaloers op - maar heb heel veel geleerd van -  jullie vlekkeloze en uitgebreide kennis van het (actief) Latijn. Ik ben nog enthousiaster over het gebruik van zowel de methode als de didactieken dan ik al was. Dank!"
Ans Doosje (Zeist) - Het Baarnsch Lyceum

"De zomerschool heb ik ervaren als erg inspirerend. Het was leuk en nuttig om op een heel andere manier met Latijn bezig te zijn. Voor docenten is het goed om te zien hoe je dit didactisch aanpakt. De werkvormen waren leuk en afwisselend. 's Ochtends vooral zitten en luisteren en 's middags actieve dingen doen is een goede verdeling."
Anoniem

"De docenten zijn zeer enthousiast, duidelijk en altijd in staat Latijn in het Latijn te verduidelijken. Er is een goede verdeling tussen de les en de activiteiten buiten, zoals scaena's naspelen."
Peter Dupain (Woerden)

"Hier leer je pas écht Latijn! Ik heb in deze week meer geleerd dan in 6 jaar gymnasium, 6 jaar studie en 20 jaar lesgeven. Elke dag heb ik honderden eye-openers voorbij zien komen, zoals de verschillen tussen is en īs, tussen aut en vel en tussen in en ad, et cetera. Ik ben verbijsterd over de enorme kennis, charisma en enthousiasme van Casper en Roberto."
Bianca van der Aa (Musselkanaal) - Ubbo Emmius Stadskanaal

"Caspari et Roberte, vobis multas gratias! Jullie zijn inspirerende persoonlijkheden en ik kan veel werkvormen kopiëren. De cursus was leerzaam en verdiepend. Als classica is het tempo goed te doen en ik ben blij dat ik de eerste week heb gedaan, want kennis activeren is echt wat anders."
Suzanne Remmelink (Zwolle) - Celeanum

"<De zomerschool is> een intensieve ervaring waardoor ik veel geleerd heb. Ik ben blij dat ik twee weken doe, omdat ik denk dat ik nu (na de eerste week) pas de stap naar het een beetje kunnen spreken kan maken."
Annemieke van der Plaat (Delft) - Vakdidactica MetisMatters

"Nog nooit heb ik tijdens een cursus zoveel NUTTIGE informatie verkregen, waar je blijvend iets aan hebt.  Ik heb nieuwe energie gekregen om het vak op een heel andere manier te brengen. Ik weet zeker dat het de leerlingen veel plezier zal geven en dat ze na een tijdje echt kunnen zeggen: 'Ik snap wat ik lees, zonder te vertalen'. Een ware eye-opener, erg inspirerend en motiverend. Op een interactieve manier weten jullie cursisten tot grotere hoogte te brengen. Deze week, die van tevoren lang leek, is omgevlogen. Jullie zijn een gouden koppel, dat zeker! Dank voor een fantastische en leerzame week!"
Jelle Bouma (Musselkanaal) - Dollard College Winschoten

"De hele week was prima georganiseerd, wat een belangrijke voorwaarde voor suces is. Het niveau van de docenten is jaloersmakend en stemt tot nederigheid, maar ook tot de gezonde ambitie een dergelijk hoog niveau van beheersing van Latijn zelf ook te willen bereiken."
Mark van Laanen (Baarn) - Het Baarnsch Lyceum

"Deze zomerschool is een aanrader. Goed samenspel met de beide docenten, leerzaam, goed niveau, tempo ietwat hoog, maar wel motiverend. De combinatie van deelnemende leraren en belangstellenden werkt goed en er hangt een prima sfeer! Ik hoop volgend jaar weer deel te nemen aan de zomerschool!"
Adriaan Schmitz (Loenen a/d Vecht)

"Deze week was echt geweldig! Ik dacht dat Latijn te ingewikkeld was om te spreken, maar dat is helemaal niet waar. het heeft me zeker gehopen ook geschreven Latijn te begrijpen direct tijdens het lezen en niet na een half uur in mijn woordenboek te hebben gebladerd. Het is leuk om te zien dat de <deelnemende> docenten hetzelfde niveau hebben als ik. Ik kon het gesproken Latijn goed volgen omdat het beeldend verteld werd en niet gewoon voorgelezen. Jullie hebben het heel goed in de gaten of we het snappen ook al zegt de groep niks. De afwisseling in leren beviel me goed en de spelletjes waren heel leerzaam. Ook de excursie was leuk, even een dagje iets anders. Ik heb heel erg genoten en doe volgend jaar weer mee!"
Hanneke (Hardenberg) - 5 vwo Vechtdalcollege

"Goede cursus, goed doordacht en met een prima tempo voor mij. Wel heel intensief en dus vermoeiend! De docenten zijn ervaren, deskundig en erg enthousiast. Ik heb weer heel veel geleerd! De verhaaltjes en spelletjes zijn geweldig leuk en het is fijn om 's middags naar buiten te gaan voor activiteiten. Ik heb veel inspiratie opgedaan en ik kom graag nog eens langs om dit voor Grieks te doen."
Eljo (Maarssen) - Gerrit Rietveld College

"Geweldig! Blij dat ik meegedaan heb. De combinatie van verschillende werkvormen is ideaal. De spelvormen en onderlinge gespreken zijn fijn om het Latijn te oefenen. In de loop van de week merk ik dat mijn kennis toeneemt en dingen op hun plaats vallen. Na een week spreek ik nog steeds niet veel Latijn maar het lezen en taalbegrip is enorm gegroeid. Multas gratias tibi ago! ... en hopelijk tot de volgende keer."
Marco Buitenhuis (Burgum)

"Casper, ik heb genoten van deze week. Zeer verfrissend! Tot mijn verbazing ga je inderdaad in de loop van de week steeds meer woorden uit je bovenkamer halen en wordt het formuleren van Latijn steeds makkelijker. Ik had graag nog meer van jouw werkvormen gezien en meer demonstraties van jouw aanpak, hoewel de bijdrage van Roberto onmisbaar is: door naar hem te luisteren pik je wel veel Latijn op en leer je goed werken met embedded-readings."
Gerben Kollenstraat (IJsselstein) - De Passie Rotterdam

"Wat een afwisselende weken! Het luisteren blijkt makkelijker dan gedacht, tot mijn verbazing was het goed te volgen. De docenten zijn ervaren en hebben veel kennis op het gebied van didactiek en de Latijnse taal. Heel veel geleerd!"
Marieke v/d Bosch (Delft) - Christelijk Lyceum Delft (week 1+2)

"De cursus was niet alleen gezellig, goed verzorgd en leerzaam, maar meer dan dat: een eye-opener. Ik ben onder de indruk van het vloeiende Latijn dat de docenten Casper en Roberto met groot gemak spreken. De methode, helemaal gericht op actieve taalbeheersing zou wel eens een behoorlijke vernieuwing kunnen brengen aan de klassieke talen en daarmee ook aan het gymnasiale onderwijs."
Gera Bel (Groningen) - Esdalcollege Emmen

Week 2 - Semigevorderde sprekers

"Het is een cursus die elke student en docent klassieke talen eigenlijk zou moeten volgen. Ik heb waarschijnlijk nog nooit zoveel Latijn geleerd als in de afgelopen week. Het was een heel inspirerend. Ik heb nog nooit eerder Latijn gesproken en dankzij deze week heb ik voldoende handreikingen gekregen om hiermee verder aan de slag te gaan."
Huibert Jonkers (Amsterdam) - Gemeentelijk Gymnasium Hilversum

"Casper en Roberto zijn heel kundig en geven heel enthousiast en inspirerend les. Ik vond vooral het samen lezen van de Latijnse teksten geweldig. Niet alleen weten C en R ervoor te zorgen dat ik de inhoud van de tekst begrijp, ze weten te tekst ook tot leven te brengen en ze leren ons om de taal echt aan te voelen, zoals Romeinen. Het niveau en tempo waren voor mij als docent klassieke talen (die al een cursus bij Casper heeft gevolgd en boeken van Ørberg gelezen heeft) precies goed."
Gideon Verstegen (Culemborg) - Christelijk Gymnasium Utrecht

"Leuke sfeer, veel geleerd, beide docenten zijn geweldig! Ongelofelijk hoe Roberto het Latijn beheerst als een native speaker. De taal die wordt gebruikt, sluit heel goed aan bij ons niveau. Door goed naar de docenten te luisteren heb ik heel veel geleerd van het gesproken Latijn. Ik ben erg gemotiveerd om nu zelf verder te gaan."
Robert Jan Kooman (Oegstgeest)

"Wonderbaarlijk hoe het niveau qua latinitas zo goed op elkaar aansloot. Ik denk dat iedereen ook veel van elkaar geleerd heeft. Voor mij was het precies het volgende stapje dat ik nodig had. Volgende keer kom ik graag de gevorderde groep proberen, sine ullo verbo Batavico."
Gijs Raeven (Amsterdam)

"Ik heb genoten: smaakt naar veel meer! Precies wat ik tijdens mijn studie heb gemist:
1) actief gebruik van Latijn en de taal tot in de puntjes doorgronden;
2) bruikbare impulsen om een toch wat saai schoolvak d.m.v. didactiek aantrekkelijker te maken;
3) bruikbare tips om het onderwijs effectiever te maken.
Ik vond de cursus slim opgebouwd en een goed samenhangend geheel."
Ilse Reijgwart (Heerenveen) - Tjalling Koopsmans College

"De docenten zijn top: zeer energiek, onvermoeibaar, geduldig, humoristisch en creatief. De werkvormen zijn afwisselend, leuk en uitdagend. Het niveau is soms te hoog, maar dat heb ik niet als vervelend ervaren. Ook de excursie was leuk en goed georganiseerd."
Judith Casteel (Leiden) - Gymnasium Novum

"It was a very good week for me. I learned more than I exspected. I absolutely love the way you both teach, with endless patience and creativity. I love to hear you speaking Latin. The Archeon excursion was excellent. Thank you!"
Marie-Brigitte van Geldrop (Bergisch Gladbach, Duitsland)

"De groep is leuk en jullie doen het heel leuk. De onderbreking midden in de week door de excursie geeft lucht en nieuwe inspiratie."
Christina (Dronten)

"Ik heb niets aan te merken op de zomerschool! Het was een milieu waarin niet alleen geleerd, maar ook plezier beleefd kan worden."
Jelmar de Vries (Groningen) - 5 VWO Willem Lodewijk Gymnasium

"De zomercursus vond ik top! Ik heb heel veel geleerd! De afwisselende werkvormen zijn goed en ondanks dat het veel informatie was, kon ik het meestal goed bijbenen. Beide docenten vind ik erg goed en inspirerend."
Gusta de Hooge (Rotterdam) - Melanchthon Bergschenhoek

"Leuk jullie enthousiasme en fluency in het Latijn. Heerlijk om zo een week lang ondergedompeld te worden."
Ruben Kuyper (Amersfoort) - Revius Lyceum Doorn

"Prima docenten, leuk dat ze elkaar afwisselen en aanvullen. Het is geweldig motiverend om te zien dat het echt mogelijk is om Latijn te spreken. Ook is het stimulerend om te zien dat zoveel andere docenten deze aanpak interessant vinden. Waar ik het meest van heb geleerd was het luisteren naar Roberto en Casper."
Johan Bel (Haarlem) - Keizer Karel College Amstelveen & hoofdredacteur VCN Bulletin

"Meer nog dan in de eerste week hebben jullie met succes een boel Latijn bij mij naar boven gehaald en nieuw materiaal toegevoegd. De docenten zijn allebei top, ook de impersonaties van heksen, een hond en een treurende weduwe waren onvergetelijk, maar vooral heeft de methode me zeer overtuigd."
Wim Raven (Marburg, Duitsland)

"Nogmaals, een geweldige cursus! Ook dit jaar heb ik genoten van alles wat jullie ons hebben verteld. Vooral door te luisteren heb ik mijn woordenschat enorm vergroot. De teksten waren leuk. Volgend jaar weer!"
Anouk Romeijnders (Groningen) - Praedinius College (week 2 en 3)

"Prima ervaring, voor mij de eerste met gesproken Latijn. Het was een warm bad, waarin ik werd ondergedompeld. Ik vind jullie beiden uitstekende sprekers, indrukwekkend dat jullie alles in het Latijn kunnen uitleggen. De werkvormen zijn verrijkend in vorm en inhoud. Veel geleerd en nu met een verlangen om nog meer te leren!"
Jan Hartman (Utrecht) - Cals College Nieuwegein

"Ontzettend inspirerend. Het is fantastisch om zo lang zo veel Latijn te horen. Jullie stralen allebei bijzonder veel energie uit en gebruiken veel humor. De oefeningen waren goed te volgen en ik had er nog veel meer willen doen. De week was me niet lang genoeg: dagelijks van 9 tot 5 zou ik ook prima vinden. Gelukkig blijf ik nog een week. Archeon was ook top. Ik zat zo in het Latijn dat ik me verbaasde over het Nederlands dat de andere bezoekers spraken."
Monique Havenga (Haren) - Praedinius Groningen

Week 3 - Gevorderde sprekers

"Roberto is zeer kundig en bovendien aimabel. Ik kan veel van hem leren. De teksten om te lezen waren prima uitgekozen en het niveau en tempo waren voor mij goed. Dank voor de boeiende week!"
Otto Gradstein (Leiden) - Stedelijk Gymnasium Leiden

"Allereerst heb ik veel geleerd, plezier gehad en genoten van de prachtige Latijnse teksten. Het niveau beantwoordt aan wat ik nodig heb: veel Latijn horen, lezen, spreken, schrijven met af en toe een toegespitste oefening. Ik vond vooral de manier waarop we Plautus lazen prettig: voorlezen en parafraseren. Ga zo door Casper!"
Jan Bart (Veenendaal) - Ichthus College

"Het was -weer- buitengewoon. Roberto's taalbeheersing en kennis van zaken zijn bewonderingswaardig."
Camilo Schutte (Amsterdam) - Athenaeum Illustre

"Deze week is me zeer goed bevallen! Prettige groep, goede docenten, interessante teksten en uitdagende opdrachten!"
Ursula Milo (Amsterdam) - Cygnus Gymnasium

"De onderdompeling in het Latijn werkt heel goed. Als je na een week terugblikt op het aantal pagina's Latijn dat we gelezen hebben...! De samenwerking tussen Casper en Roberto is zichtbaar goed en ontspannen, waardoor er een prima en veilige werksfeer hangt. De werkvormen zijn afwisselend en het bezoek aan Archeon past mooi in het programma."
Michiel Sauter (Nijmegen) - Stedelijk Gymnasium Nijmegen

"Een week lang Latijn doen met gevorderde collega's binnen en buiten het onderwijs: dat is pas een rijke leeromgeving! In plaats van het bestuderen van de oudheid denken we Latijn: dat blijkt zowel beter inzicht in Vergilius' Aeneïs op te leveren als os eigen vermogen om ons in het Latijn uit te drukken. Na een week ben je er zo aan gewend dat de fase van 'snel vertalen in je hoofd' in feite wordt uitgeschakeld. Maximas gratias vobis ago!"
Michael Buijkx (Zwolle) - Orfeo Gymnasium

"Quia tantum animum mihi excitasti, Latine scribam, si quidem mihi veniam dabitis cum perperam scripsero. Haec septimana mihi denuo valde placuit vosque laudare velim quod tot rationes doceni invenistis."
Anouk Romeijnders (Groningen) - Praedinius Gymnasium

"De Plautusopdracht en Vergiliusopdracht waren erg leuk. De mogelijkheid om te overnachten en 's avonds verder Latijn te blijven spreken is ook goed. Ik heb veel gelezen, veel geleerd en het tempo was voor mij goed."
Sietse Venema (Arnhem) - Stedelijk Gymnasium Arnhem

"Uitstekende docenten en goede werkvormen. Ik vond het interessant niet alleen klassieke teksten te lezen, maar ook teksten van latere datum. Mijn actieve kennis van het Latijn is in twee weken enorm vooruit gegaan. Ik ben van plan volgend jaar weer te komen."
Robert Jan Kooman (Oegstgeest)

"Deze week was erg leuk al was het niveau voor mij maar net te halen. De variatie in teksten is goed, de docenten excellent en over de groepsindeling was goed nagedacht."
Thomas Telkamp (De Bilt)

"Het was weer een bijzondere week: leerzaam, leuk, de sfeer is prima. Iedereen vermaakt zich en helpt elkaar om zijn Latijn te verbeteren.
Laura Rietveld (Groningen) - Zuijderzee College Emmerloord

 

 

   
   
   
   
Addisco Zomerschool Latijn
Klassiek de zomer door met de Addisco Zomerschool Latijn »

   
   
   
  Omhoog