Addisco Onderwijs - Griekse en Latijnse Taal en Cultuur SitemapForum Klassieke TalenOver Addisco OnderwijsInloggenInschrijven  
   
   
   

U bent hier: Home » Nieuwsbrieven » Nieuwsbrief oktober 2014

   
   

Nieuwsbrief oktober 2014
Addisco Onderwijs | Classiculus Blog

Facebook Twitter YouTube    
   

Afgelopen maandag is er een nieuwe enthousiaste groep Latijn voor beginners van start gegaan. Nieuwe cursussen Latijn en Grieks staan nu op de planning voor januari 2015 (zie lesaanbod).

Verder is er eind oktober - naast de cursus Latijn spreken voor docenten - een korte cursus over het Paleis op de Dam met op 1 november een afsluitende rondleiding. Deze rondleiding kan ook op zichzelf gevolgd worden. Mis het niet!

Naast het lesaanbod vindt u in deze nieuwsbrief de links naar de laatst verschenen nieuwtjes in de media en de laatste blogartikelen op Classiculus, met daarin onder andere aandacht voor de invloed van het Latijn en Grieks op het Nederlands.

Inhoud nieuwsbrief:

   
   
   
   

Lesaanbod najaar 2014-2015

Volwassenen:

Datum Tijd Activiteit Plaats
wo. 22 en 29 oktober 19.00 - 20.00 of
20.30 - 21.30 uur
Cursus Paleis op de Dam
De bijbehorende rondleiding is op 1 nov.
Hilversum
zat. 1 november 14.30 - 15.00 uur Rondleiding Paleis op de Dam Amsterdam
vanaf januari 2015 lessen van 1.5 uur in de ochtend, middag of avond Latijn - Beginners 1
Grieks - Beginners 1
Hilversum
 • Cursus + rondleiding Paleis op de Dam

Paleis op de DamNieuw dit jaar is de interactieve cursus over het Paleis op de Dam met een afsluitende rondleiding. Op woensdag 22 en 29 oktober geeft kunsthistorica Esther Uijtdehaage uitleg over de herleving en doorwerking van de klassieke oudheid in het Paleis op de Dam. De cursus wordt zowel op de vroege (19.00 - 20.00 uur) als op de late (20.30 - 21.30 uur) avond gegeven. Op zaterdag 1 november (13.30 - 15.00 uur) sluiten we de cursus af met een rondleiding in en rondom het paleis zelf. De rondleiding is eventueel ook op zichzelf te volgen.

 • Cursussen Latijn voor beginners

Vanaf januari 2015 starten er weer nieuwe cursussen Latijn voor beginners. Cursussen worden zowel 's ochtends, 's middags als 's avonds gegeven. Voorkeuren omtrent dag en tijd kunt u doorgeven via het inschrijfformulier. Als u zich al eerder opgegeven heeft, dan is een mail met uw voorkeuren voldoende.Scholieren:

 • Examentrainingen Latijn en Grieks

Gedurende het schooljaar 2014-2015 zijn er verschillende examentrainingen Latijn en Grieks voor examenkandidaten. We bieden zowel trainingen op de korte als op de lange termijn.

 • Trainingen 'leren leren'

Vind je het niet gek? Het grootste deel van ons leven zijn we aan het leren, maar vrijwel niemand vertelt ons hoe we dat moeten doen. Ja, mobiel uit en boven je boek gaan hangen, dat weten we allemaal. Maar hoe kunnen we nu makkelijker, sneller en leuker leren? Dat leer je bij deze training 'leren leren'!Docenten:

 • Na- & bijscholingsaanbod docenten

Datum Tijd Activiteit Plaats
do. 16 oktober
(bij voldoende deelnemers wordt deze informatiebijeenkomst iedere maand gratis aangeboden)
16.00 - 18.00 uur Informatiebijeenkomst
'Gesproken Latijn als krachtig didactisch middel' - gratis introductie over actief Latijn
Doelgroep: docenten en studenten Griekse en Latijnse taal en cultuur
Hilversum
vanaf 27 oktober
(12 avonden - wekelijks)
20.40 - 22.10 uur Cursus actief Latijn I
Module I van de cursus Latijn spreken voor docenten Latijn en studenten klassieke talen.
Hilversum

Voor docenten klassieke talen zijn er gedurende het hele schooljaar verschillende cursussen en workshops te volgen, zowel op onze leslocatie in Hilversum als op uw eigen school. Vanaf maandag 27 oktober is er speciaal voor docenten een cursus Latijn spreken. Zie hier het complete aanbod voor docenten.


Overig nieuws

 • Exercitia Latina (digitaal) nu verkrijgbaar

De digitale oefeningen die Addisco Onderwijs ontwikkeld heeft bij de methode van Hans H. Ørberg (Lingua Latina per se illustrata - Familia Romana), zijn vanaf nu verkrijgbaar voor particulieren en scholen. Zie voor meer informatie en een demoversie: Exercitia Latina.Addisco Zomerschool Latijn


 • Addisco Onderwijs in de media

  • Classiculus - Taalpost #1599
   Drie keer per week bundelen Erik Dams en Marc van Oostendorp groot en klein nieuws over taal in zogenaamde Taalposts. Dit keer werden de lezers o.a. gewezen op Classiculus, de officiële weblog van Addisco Onderwijs. Taalpost is een uitgave van het Genootschap Onze Taal.
   Taalpost #1599
   12 september 2014
   - Taalpost #1599 van Genootschap Onze Taal

Classiculus

De laatst verschenen artikelen op het blog 'Classiculus':

 • Grieks & Latijn in het Nederlands - Boeken top 10
  Een overzicht van de boeken die de afgelopen jaren verschenen zijn over de doorwerking van het Latijn en Grieks in het Nederlands.
  8 oktober 2014; 19:23 uur
 • Proficiat - We spreken allemaal Grieks en Latijn - Recensie
  Na een korte bespreking + oordeel over dit boek, zoom ik in op het briljant geschreven slotstuk van Proficiat waaruit heel mooi blijkt dat we inderdaad allemaal een beetje Latijn en Grieks spreken!
  7 oktober 2014; 12:35 uur
 • Levend Grieks - Overzicht lesmateriaal
  Kan Oudgrieks net als Latijn ook op een actieve manier onderwezen worden als een levende taal? Jazeker!
  6 september 2014; 17:03 uur
 • Eindexamen Grieks 2015 (Homerus) - Handige links
  Een overzicht van handige links ter voorbereiding op het examen Grieks over de Ilias van Homerus.
  6 september 2014; 17:03 uur

Meer nieuws?

Op met name Facebook, maar ook op Twitter plaatsen we bijna wekelijks nieuwe berichten, naar het Latijn vertaalde strips en ander nieuws met betrekking tot de oudheid. Ook zonder inloggen kunt u deze berichten bekijken. Op het weblog Classiculus staat een volledig overzicht van andere nieuwsberichten met betrekking tot Grieks & Latijn.


Zeg het voort!

Kent u iemand (vriend, kennis, collega, familielid) die mogelijk ook geïnteresseerd is in Grieks en Latijn? Stuur dan de link van deze nieuwsbrief of het webadres Addisco.nl door. Vergeet ons niet te liken op Facebook en te volgen op Twitter! Maximas tibi gratias iam ago!

   
   
   
   

Zie ook

Over Addisco Onderwijs »
Totaaloverzicht lesaanbod »
Na- & bijscholing docenten »

 

 

Referenties & aanbevelingen »
Overzicht nieuwsbrieven »
Contactgegevens »

   
  Omhoog  
     
   
   
   
Classiculus Blog Latijn: de sleutel tot humanistische bronnen Latijn: de sleutel tot humanistische bronnen Latijn leren in het Latijn Zomerschool gesproken Latijn Bijscholing & nascholing docenten