Addisco Onderwijs - Griekse en Latijnse Taal en Cultuur SitemapForum Klassieke TalenOver Addisco OnderwijsInloggenInschrijven  
   
   
   

U bent hier: Home » Nieuwsbrieven » Nieuwsbrief april 2016

   
   

Nieuwsbrief mei 2016
Addisco Onderwijs | Classiculus Blog

Facebook Twitter YouTube    
   

Het cursusjaar 2015-2016 loopt alweer ten einde, maar niet getreurd: er is nog genoeg te doen! Naast een nieuwe cursus Latijn voor belangstellenden en nieuwe cursussen Actief Latijn voor docenten gaan we naar het Paleis op de Dam, vertelt Dr. Martin Baasten in het Latijn over het ontstaan van het alfabet en sluiten we het jaar af met de mini-zomerschool voor scholieren en de Addisco Zomerschool Latijn voor belangstellenden, docenten en studenten. Waarom je deze zomerschool niet mag missen, vertellen de deelnemers van vorig jaar.

Verder blikken we weer terug op de afgelopen maand. De Week van de Klassieken is goed verlopen en is helaas alweer voorbij, maar deze week is de Romeinenweek.

Tot slot besteden we aandacht aan het profielwerkstuk van Robin en Ellis over Actief Latijn en aan een gastbijdrage door dr. Bas van Bommel over het onderwijs in Grieks en Latijn in Nederland in de 21ste eeuw.

   
   
   
   

Agenda

Hieronder volgt een overzicht van de cursussen die we voor de vakantie aanbieden.

Datum Tijd Activiteit Plaats
vanaf 10 mei
(10 dinsdagavonden - wekelijks)
20.40 - 22.10 uur Cursus actief Latijn I
Module I van de cursus Latijn spreken voor docenten Latijn en studenten klassieke talen. Belangstellenden die streven naar een actieve beheersing van het Latijn, zijn ook welkom. Tijdens deze cursus leer je Latijn spreken en is er aandacht voor verschillende werkvormen en didactieken.
Hilversum
wo. 11 mei 19.30 - 21.45 uur Cursus Paleis op de Dam
Kunsthistorica Esther Uijtdehaage vertelt over de herleving en doorwerking van de klassieke Oudheid in het Paleis op de Dam. We sluiten de cursus zaterdag 14 mei af met een uitgebreide rondleiding.
Hilversum
vanaf do. 12 mei 14.00 - 15.30 uur Latijn - Beginners 1
Leer Latijn direct lezen en begrijpen zonder ingewikkelde grammatica en rijtjes stampen!
Hilversum
zat. 14 mei 13.30 - 15.30 uur Rondleiding Paleis op de Dam
De rondleiders Esther en Casper zullen ter plekke verder ingaan op de verschillende zalen, ruimtes, beelden, schilderijen, meubels en andere kunstwerken in het Paleis.
Amsterdam
wo. 18 mei 19.30 - 20.30 uur
20.45 - 21.45 uur
Ontstaan van het alfabet
Dr. Martin Baasten houdt in het Latijn een lezing over het ontstaan van het alfabet op twee spreekniveau's: eerst voor beginners, dan voor gevorderden. Gratis toegankelijk voor cursisten van A D D I S C O.
Hilversum
di. 17 mei
(deze bijeenkomst wordt tweemaandelijks gratis aangeboden)
15.30 - 17.30 uur Informatiebijeenkomst
'Gesproken Latijn als krachtig didactisch middel' - gratis introductie over actief Latijn
Doelgroep: docenten en studenten Griekse en Latijnse taal en cultuur.
Hilversum
vanaf zat. 21 mei
(5 zaterdagmiddagen: 21 & 28 mei; 18 juni; 2 & 9 juli)
13.00 - 16.00 uur
Tussen 12.00 - 13.00 uur kunnen we gezamelijk lunchen (Latine scilicet!).
Cursus actief Latijn I/II
Een combinatie van module I en II van de cursus Latijn spreken voor docenten en studenten klassieke talen. Deze cursus bestaat uit 5 bijeenkomsten van 3 uur en is met name bedoeld voor deelnemers die van verder weg komen.
Hilversum
18 t/m 22 juli 09.30 - 12.30 uur
13.30 - 16.30 uur
Mini-zomerschool Latijn
Een mini-onderdompelingservaring voor (aankomende) scholieren.
Hilversum
juli/augustus 2016
(gedurende een week of langer totale onderdompeling Latijn)
10.00 - 16.00 uur Zomerschool Latijn
Unieke onderdompelingservaring latijn
Doelgroep: belangstellenden, docenten, studenten, scholieren (zowel beginners als gevorderden)
Ankeveen

Instromen bij een cursus die al van start is gegaan (Cursus Actief Latijn - Module II; Cursus Klassiek Grieks) of instappen bij een gevorderde cursus Latijn is in overleg mogelijk.

 

Heb jij je al ingeschreven?
voor de Addisco Zomerschool Actief Latijn 2016

Addisco Zomerschool Latijn

In juli/augustus organiseert Addisco weer een viertal bijzondere Latijnse weken: zowel (absolute) beginners als gevorderden kunnen zich zes dagen (of langer) volledig laten onderdompelen in het Latijn: tijdens de lessen, pauzes, lunch en andere activiteiten is het Latijn de voertaal. Dit is een bijzondere belevenis en uniek in Nederland!

Roberto Carfagni, één van de beste Latijn sprekers ter wereld, zal er dit jaar weer bij zijn! We hebben uiteraard voor elke week een nieuw programma, zodat het ook voor deelnemers van de vorige edities weer nieuw en interessant is. Nieuw dit jaar is dat we een aparte week hebben voor belangstellenden!Bizarre odysseeEen bizarre odyssee [nieuw]
Belijdenissen van een classicus - Carlos Martínez Aguirre (vert. dr. Martin Baasten)

Een bizarre odyssee is het verslag van een persoonlijke zoektocht naar een doeltreffende en aansprekende methode om Grieks en Latijn te onderwijzen. Carlos Martínez Aguirre vraagt zich openhartig af hoe het komt dat we bijvoorbeeld Russisch in relatief korte tijd redelijk leren beheersen, terwijl classici ook na jarenlange studie meestal geen correct Latijn en Grieks kunnen schrijven, of zelfs maar enigszins vlot kunnen lezen.

Helder en met humor beschrijft hij zijn frustratie als scholier en student, later ook als docent klassieke talen, over de ‘traditionele’ grammatica- en vertaalmethode, waarbij niet zozeer de taal wordt geleerd, als wel de tekst moeizaam gedecodeerd. Maar dan ontdekt hij ‘natuurlijke’ leermethoden, zoals Hans Ørbergs Lingua Latina per se illustrata, die uitgaan van een directe, actieve taalkennis…


Terugblik

 • Week van de Klassieken

Op 14, 15 en 16 april waren de Latijnse dagen van het Athenaeum Illustre en A D D I S C O. Hoewel er op de Dies Latinus niet zoveel deelnemers waren als voorgaande jaren, was het enthousiaste er niet minder om. Marietje d'Hane Scheltema nam het eerste exemplaar van Een bizarre Odyssee en wist het publiek te raken met haar dankwoord. Met name hetgeen ze vertelde over de verliefdheid die ze voor het Latijn en Grieks voelde, was zeer herkenbaar. Na het plenaire gedeelte waren er verschillende workshops Actief Latijn en Grieks. Tussendoor was er gelegenheid om bij te kletsen en de boeken te bekijken.

RMODies Latinus 2016
Links: Rijksmuseum van Oudheden | Rechts: Cerianne Porton bemande de boekenkraam van A D D I S C O

De andere onderdelen van de Latijnse dagen (Nox Graeca, Scholae Latinae en Conventus Latinus) zijn verder allemaal goed verlopen. Volgend jaar weer!

 • Gastlessen op locatie

In april waren er weer verschillende scholen die ik heb bezocht met workshops voor docenten en leerlingen. Naast een docentencursus op het Gymnasium Bernrode in Heesweek-Dinther, heb ik ook twee gastlessen gegeven voor de wetenschap op het Gymnasium Celeanum te Zwolle en OSG Sevenwolden in Heerenveen: drie studenten van de Universiteit Groningen doen een onderzoek naar het effect van Actief Latijn op motivatie en geheugen. Ik ben zeer benieuwd naar de resultaten! De kinderen (en docenten) waren in ieder geval enthousiast.

Gymnasium Bernrode
Gymnasium CeleanumOSG Sevenwolden
Boven: Gymnasium Bernrode (Heeswijk-Dinther) | Links: Gymnasium Celeanum (Zwolle) | Rechts: OSG Sevenwolde (Heerenveen)

Vorig jaar hebben twee scholieren van het Sint-Oelbertgymnasium in Oosterhout ook een onderzoek gedaan naar Actief Latijn voor hun profielwerkstuk over Actief Latijn. Er worden hartstikke goede profielwerkstukken geschreven, maar helaas leest behalve de begeleider deze werkstukken vrijwel niemand. Ik ben heel blij dat ik van Robin en Ellis toestemming heb gekregen om hun profielwerkstuk te plaatsen op Classiculus, zodat iedereen hun bevindingen kan lezen.Ander nieuws
en handig materiaal

 • Op onze Addisco-facebookpagina vind je nog andere nieuwtjes en plaatjes van de winden en een mooie uitspraak van Wade Davis: Language is not just a body of vocabulary or a set of grammatical rules... Every language is an old-growth forest of the mind.Classiculus

Hieronder volgen de meest recente artikelen op het A D D I S C O-blog 'Classiculus':

 • Classics between prosperity and crisis - Gastbijdrage door Bas van Bommel
  Engelstalig artikel door dr. Bas van Bommel van de Universiteit Utrecht over het Grieks- en Latijnonderwijs in de 21ste eeuw in Nederland en de 'living Latin'-movement.
  3 mei 2016; 22:48 uur
 • Latijn onderwijzen als moderne taal - Profielwerkstuk Actief Latijn
  Wat is de effectiviteit, de haalbaarheid en het toekomstbeeld van het onderwijzen van het Latijn als moderne taal? Ellis van Son en Robin Heijne van het Sint-Oelbertgymnasium zochten het uit voor hun profielwerkstuk (schooljaar 2014-2015).
  2 mei 2016; 16:18 uur
 • Zomerscholen Latijn & Grieks (2016) - Overzicht
  Een overzicht van verschillende workshops, cursussen, onderdompelingskampen en zomerscholen Latijn en Grieks in binnen- en buitenland (2016).
  12 april 2016; 12:18 uur
 • Addisco Docentendag 2016 - Overzicht
  Korte terugblik op de Addisco Docentendag (18 maart 2016) met daarop aanvullingen en links naar materiaal.
  9 april 2016; 15:35 uur
Meer nieuws?

Op met name Facebook, maar ook op Twitter plaatsen we bijna wekelijks nieuwe berichten, naar het Latijn vertaalde strips en ander nieuws met betrekking tot de oudheid. Ook zonder inloggen kun je deze berichten bekijken. Op het weblog Classiculus staat een volledig overzicht van andere nieuwsberichten met betrekking tot Grieks & Latijn.Addisco NieuwsbriefZeg het voort!

Ken je iemand (vriend, kennis, collega, familielid) die mogelijk ook geïnteresseerd is in Grieks en Latijn? Stuur dan de link van deze nieuwsbrief of het webadres Addisco.nl door. Vergeet ons niet te liken op Facebook en te volgen op Twitter! Maximas tibi gratias iam in antecessum ago!

   
   
   
   

Zie ook

Over Addisco Onderwijs »
Totaaloverzicht lesaanbod »
Na- & bijscholing docenten »

 

 

Referenties & aanbevelingen »
Overzicht nieuwsbrieven »
Contactgegevens »

   
  Omhoog