Addisco Onderwijs - Griekse en Latijnse Taal en Cultuur SitemapForum Klassieke TalenOver Addisco OnderwijsInloggenInschrijven  
   
   
   

U bent hier: Home » Nieuwsbrieven » Nieuwsbrief mei 2014

   
   

Nieuwsbrief mei 2014
Addisco Onderwijs | Classiculus Blog

Facebook Twitter YouTube    
   

Inhoud nieuwsbrief:

   
   
   
   

3 juni: Gratis symposium voor docenten
‘Gesproken Latijn als krachtig didactisch middel’

Dinsdag 3 juni (16.00 – 18.00) is er wederom een gratis symposium over actief Latijn als krachtig didactisch middel. Het symposium is een introductie voor docenten en studenten Klassieke Talen die meer willen weten over de mogelijkheden van de inzet van gesproken Latijn tijdens de lessen. Een interessante, interactieve middag met veel ruimte voor vragen en discussie over de voor- en nadelen van deze methodiek.

Meer informatie & aanmelden:
Gesproken Latijn als krachtig didactisch middel »


Zomer 2014: Latijn leren in het Latijn tijdens deze unieke zomercursus

Addisco Onderwijs organiseert aankomende augustus een drietal bijzondere Latijnse weken: zowel beginners als gevorderden kunnen zich gedurende zes dagen (of langer) volledig laten onderdompelen in het Latijn: tijdens de lessen, pauzes, lunch en andere activiteiten zullen we uitsluitend Latijn spreken. Latijn leren in het Latijn dus. Dit is een bijzondere belevenis en uniek in Nederland!

 • Beginners 1 (4 – 10 aug)
  Voor iedereen met weinig tot geen kennis van (gesproken) Latijn. Heel geschikt voor scholieren/studenten en belangstellenden. Docenten die mogelijk met actief Latijn willen gaan werken, kunnen deze week ook aansluiten om te kijken naar de lesopbouw en oefeningen voor beginners.
 • Beginners 2 / Semigevorderden (11 – 17 aug)
  Deze week is vooral voor verder gevorderde studenten en docenten, die al wel de passieve kennis hebben van het Latijn, maar deze kennis willen activeren en meer willen leren over het actieve gebruik van Latijn. Deze week sluit qua stof aan op de eerste week. Een combinatie van de eerste twee weken is dus ook mogelijk.
 • Latijnse didactiek (11 – 17 aug)
  In de tweede week zullen ’s middags lessen didactiek aangeboden worden (voertaal: Nederlands), waarbij Casper Porton aan de hand van zijn eigen ervaringen met actief Latijn de theorieën bespreekt achter succesvolle lessen Latijn via verschillende moderne lestechnieken. Bovendien is er veel ruimte voor de praktijk: docenten zullen tijdens de workshops zelf lesmateriaal kunnen ontwikkelen en kunnen starten met een leerlijn.
 • Gevorderden (18 – 24 aug)
  De laatste week van de zomerschool is voor de Latijnsprekers in Nederland die hun kennis en kunde naar een hoger niveau willen tillen. Roberto Carfagni zal tijdens het lesprogramma o.a. tijd besteden aan parafraseren en het nabootsen van de stijl van bekende Romeinse schrijvers.
 • Over de docenten:
  De deelnemers van de zomerschool zullen intensief begeleid worden door Casper Porton, oprichter van Addisco Onderwijs en voorloper in Nederland met de inzet van gesproken Latijn als krachtig didactisch middel, en Roberto Carfagni, voormalig docent aan de beroemde Accademia Vivarium Novum te Rome. De laatstgenoemde behoort tot de beste Latijnsprekers van de wereld.

Meer informatie & aanmelden:
Addisco Zomerschool Latijn »


Najaar 2014: Cursusaanbod

Vanaf oktober 2014 organiseert Casper Porton weer verschillende cursussen Grieks en Latijn voor beginners en gevorderden. Vanaf volgend schooljaar zal een deel van de cursussen ook 's ochtends of 's middags gegeven worden. De nieuwe startdagen en tijden worden in overleg met de deelnemers bepaald. Voorkeuren omtrent dag en tijd kunt u doorgeven via het inschrijfformulier. Als u zich al eerder opgegeven heeft, dan is een mail ook voldoende.

Meer informatie & aanmelden:
Totaaloverzicht lesaanbod »
Overzicht cursussen Latijn & Grieks »
Cursus Latijn voor beginners »
Vervolgcursussen Latijn »


De laatste blogartikelen

Dit jaar zijn er helaas nog niet zo veel nieuwe artikelen verschenen op het blog 'Classiculus'.
De laatst verschenen artikelen volgen hieronder:

 • Zomerscholen Latijn & Grieks (2014) Overzicht
  Een overzicht van verschillende workshops, cursussen, onderdompelingskampen en zomerscholen Latijn en Grieks in binnen- en buitenland (2014).
  11 februari 2014; 19:40 uur
 • Eindexamen Latijn (Ovidius) Handige links
  Een overzicht van handige links ter voorbereiding op het examen Latijn over de Metamorfosen en Fasti van Ovidius.
  12 januari 2014; 20:45 uur
 • Eindexamen Grieks (Plato) - Handige links
  Een overzicht van handige links ter voorbereiding op het examen Grieks (Plato).
  12 januari 2014; 20:41 uur

Overig nieuws

 • Digitale oefeningen
  De digitale oefeningen die Addisco Onderwijs ontwikkeld heeft bij de methode van Hans H. Ørberg (Lingua Latina per se illustrata - Familia Romana), zijn zo goed als af. Vanaf de zomer van 2014 is de module met de oefeningen voor Familia Romana verkrijgbaar voor particulieren en scholen. Zie voor meer informatie en een demoversie: Exercitia Latina.
 • In de media
  Onderwijsvakblad Van 12 tot 18 heeft in het maart-nummer aandacht besteed aan gesproken Latijn. Het interview over dit onderwerp met Casper Porton getiteld 'Addisco Onderwijs: Latijn leren in het Latijn' is ook online te lezen.

Digitale Exercitia Latina »
Grieks/Latijn in het nieuws »


Zeg het voort!

Volg ons voor het laatste nieuws over onderwijs en de oudheid via Facebook en Twitter. Kent u iemand (vriend, kennis, collega) die ook geïnteresseerd is in Grieks en Latijn? Aarzel niet en deel onze berichten. Hartelijk dank alvast!

   
   
   
   

Zie ook

Over Addisco Onderwijs »
Totaaloverzicht lesaanbod »
Na- & bijscholing docenten »

 

 

Referenties & aanbevelingen »
Overzicht nieuwsbrieven »
Contactgegevens »

   
  Omhoog