Addisco Onderwijs - Griekse en Latijnse Taal en Cultuur SitemapForum Klassieke TalenOver Addisco OnderwijsInloggenInschrijven  
   
   
   

U bent hier: Home » Nieuwsbrieven » Nieuwsbrief juni 2016

   
   

Nieuwsbrief juni 2016
Addisco Onderwijs | Classiculus Blog

Facebook Twitter YouTube    
   

Begin april ontving ik een brief van André Lardinois, hoogleraar Griekse Taal- en Letterkunde en directeur van Onderzoeksschool OIKOS:

Zeer geachte heer Porton,

OIKOS, de landelijke onderzoekschool voor klassieke studiën, looft ieder jaar een publieksprijs uit. Voor de prijs komen in aanmerking personen ‘die in bijzondere mate hebben bijgedragen aan verspreiding van kennis over de klassieke oudheid onder een groter publiek, door vertalingen of op andere wijze’. Vorige winnaars waren Fik Meijer, Vincent Hunink, Piet Schrijvers, Gerard Koolschijn, Marietje d’Hane Scheltema, Jona Lendering, Mark Pieters, Toneelgroep De Appel, Hein van Dolen, Charles Hupperts en Elly Jans, en Mieke Koenen. Met genoegen deel ik u mede dat uw naam aan deze illustere lijst zal worden toegevoegd. [...]

Casper Porton - OIKOS Publieksprijs 2016 Tot die officiële uitreiking moest ik dit heugelijke nieuws zo veel mogelijk stilhouden. Twee weken geleden (20 mei) was de uitreiking, dus nu mag ik het van de daken schreeuwen! Hoewel ik al wist dat ik de prijs zou krijgen, was ik zeer geraakt door het prachtige en zeer lovende juryrapport van prof. dr. Josine Blok en dr. Vincent Hunink.

Het is echt een enorme eer en erkenning deze prijs te mogen ontvangen. Ik ben er erg gelukkig mee!

Op YouTube staat een filmpje van de voordracht van het juryrapport, de uitreiking en van mijn gestamel in het Latijn en Nederlands. Ik was er helemaal van overdonderd, maar gelukkig weet ik me later te herpakken. Vergeet niet de ondertiteling van het filmpje in te schakelen, zodat het beter te verstaan is en ook het stuk in het Latijn beter te volgen is.

Ik ben de jury van OIKOS zeer dankbaar en wil hierbij ook alle anderen bedanken die mij de afgelopen 12 jaar op verschillende manieren hebben gesteund met A D D I S C O. Super veel dank ook voor al mijn leerlingen en cursisten, zonder jullie was dit natuurlijk nooit gelukt. Dank voor alle collega's die in mijn onderwijsvisie geloven en zich inzetten voor de steeds groter wordende community van docenten die actief Latijn inzetten als krachtig didactisch middel. En tot slot dank voor mijn dierbare vrienden, familie en in het bijzonder mijn lieve vrouw, voor wie het soms niet makkelijk is om met zo'n vakidioot, die dag en nacht bezig is met Grieks en Latijn, te leven.

In deze nieuwsbrief verder aandacht voor de laatste activiteiten van dit jaar (Zomerschool!) en een terugblik op mei.

   
   
   
   

Agenda

Datum Tijd Activiteit Plaats
di. 21 juni
(deze bijeenkomst wordt tweemaandelijks gratis aangeboden)
15.30 - 17.30 uur Informatiebijeenkomst
'Gesproken Latijn als krachtig didactisch middel' - gratis introductie over actief Latijn
Doelgroep: docenten en studenten Griekse en Latijnse taal en cultuur
Hilversum
wo. 29 juni 20.00 - 21.30 uur Gratis proefles Latijn
Maak kennis met onze bijzondere werkwijze om Latijn direct te leren lezen en begrijpen zonder ingewikkelde grammatica en rijtjes stampen op onze nieuwe leslocatie in Hilversum.

Laat even weten of je komt door een mail te sturen of via het contactformulier »
Hilversum
18 t/m 22 juli 09.30 - 12.30 uur
13.30 - 16.30 uur
Mini-zomerschool Latijn
Een mini-onderdompelingservaring voor (aankomende) scholieren.
Hilversum
juli/augustus 2016
(gedurende een week of langer totale onderdompeling Latijn)
10.00 - 16.00 uur Zomerschool Latijn
Unieke onderdompelingservaring latijn
Doelgroep: belangstellenden, docenten, studenten, scholieren (zowel beginners als gevorderden)
Ankeveen

Instromen bij een cursus die al van start is gegaan (Cursus Latijn, Cursus Actief Latijn - Module II; Cursus Klassiek Grieks) of instappen bij een al lopende cursus Latijn is in overleg mogelijk.

Vanaf oktober hebben we natuurlijk weer een nieuw lesaanbod. Met nieuwe cursussen over de Griekse en Latijnse taal en cultuur. Zie verder lesaanbod »

 

Ben jij er ook bij?
Addisco Zomerschool Latijn 2016

Addisco Zomerschool Latijn

De zomervakantie nadert met rasse schreden en dat betekent dat Roberto Carfagni, één van de beste Latijn sprekers ter wereld, weer naar Nederland komt en samen met Casper Porton een viertal bijzondere Latijnse weken verzorgt: zowel (absolute) beginners als gevorderden kunnen zich zes dagen (of langer) volledig laten onderdompelen in het Latijn: tijdens de lessen, pauzes, lunch en andere activiteiten is het Latijn de voertaal en leer je door middel van de recentste inzichten op het gebied van taalwerwerving het Latijn beter beheersen om uiteindelijk met een groter gemak de verschillende Latijnse teksten te kunnen lezen.

Dit jaar is er voor elke week weer een compleet nieuw programma, zodat er ook weer genoeg nieuws bij te leren valt voor deelnemers van afgelopen jaren. Voor nieuwe deelnemers zijn de eerste twee weken het meest geschikt:

Week 1: voor deelnemers die nog geen of weinig kennis hebben de Latijnse grammatica of voor diegenen die de grammatica vergeten zijn en weer willen opfrissen. Deze week is met name geschikt voor belangstellenden.

Week 2: voor deelnemers die wel de hele Latijnse grammatica kennen, maar nog geen of weinig ervaring hebben met Latijn spreken. Deze week is met name geschikt voor docenten en studenten.

Week 3: voor deelnemers die voorgaande jaren al hebben meegedaan en al een redelijke actieve (en passieve) beheersing van de taal hebben.

Week 4: voor de meest gevorderde Latijnsprekers.
Terugblik

  • Paleis op de Dam was weer genieten!

Half mei was het weer zover: Esther Uijtdehaage vertelde weer vol verve over het Paleis op de Dam met als thema 'de Klassieken als rode draad'. Dit was de eerste keer dat deze cursus op de nieuwe leslocatie gegeven werd. Het is iedereen weer uitstekend bevallen. Ook de rondleiding was weer super. Wil je ook met ons mee naar het Paleis? In november gaan we weer!

Paleis op de Dam - A D D I S C O
Foto: Dick Boer - Burgerzaal Paleis op de Dam met links in de hoek rondleiders Esther Uijtdehaage & Casper Porton

  • De origine alphabeti nostri

De origine alphabeti nostri oftewel 'over het ontstaan van ons alfabet'. Dat was de titel van de gastles die door dr. Martin Baasten, docent Hebreeuws van de Universiteit Leiden op 18 mei aan twee verschillende groepen gegeven werd. Het was voor de deelnemers in het begin even wennen, want Martin hield zijn verhaal helemaal in het Latijn, maar al gauw begonnen de klanken te wennen en was het verhaal voor alle deelnemers goed te volgen. Deze avond was een cadeautje voor alle cursisten van Addisco, om hen voor hun deelname aan de andere activiteiten te bedanken. Maximas tibi iterum gratias agimus, Martine doctissime, quod discipulos meos de alphabeti origine docuisti.

Martin Baasten
Gymnasium CeleanumGymnasium Celeanum
Boven: Martin Baasten heet iedereen in het Latijn welkom | Links: Deelnemers tweede ronde | Rechts: Schriftsoorten

  • Samenwerking huiswerkinstituut HIP

In 2006 startte Instituut HIP in Bilthoven met het geven van huiswerkbegeleiding en bijles aan scholieren. Twee jaar eerder startte Casper Porton - tevens in Bilthoven - met zijn bijlessen Grieks & Latijn onder de naam A D D I S C O. Onze activiteiten zijn natuurlijk zeer verschillend en hoewel we zelf geen huiswerkinstituut zijn, bieden we wel trainingen 'leren leren' en bijles Grieks en Latijn. HIP is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een enorm bedrijf met op het moment van schrijven zo'n 11 vestigingen in midden Nederland. Nu is het zo dat het voor huiswerkinstituten vaak lastig is om goede bijlesdocenten voor Grieks en Latijn te vinden (vanwege het lerarentekort). Zo ook voor de nieuwe vestiging van HIP in Hilversum. Om hen uit de brand te helpen, verzorgt Cerianne, van A D D I S C O, daar nu tijdelijk de bijlessen Grieks & Latijn.

Instituut HIP
Instituut HIP Hilversum op de Vaartweg

  • Workshops en gastlessen op locatie

    Ook in mei heeft Casper weer op verschillende scholen (o.a. Beekvliet) workshops en gastlessen aangeboden aan docenten die mogelijk willen werken met de methode van Ørberg en de Actief-Latijn-didactiek. Verder geven we workshops Actief Latijn aan scholieren op bijvoorbeeld gymnasiumdagen.

Beekvliet
Gymnasium Beekvliet in Sint-Michielsgestel

  • Update verbouwing

Tussen de bedrijven door blijven we natuurlijk verder bouwen aan onze nieuwe leslocatie. In de ontvangst is nu een plank speciaal ingericht voor de OIKOS Publieksprijs en in de studeerkamer begint de bibliotheek steeds meer vorm te krijgen. Meer plaatjes van onze nieuwe lesruimte staan in de nieuwsbrief van april.

OIKOS Publieksprijs
Boekenkast 1Boven: OIKOS Publieksprijs en oorkonde | Onder: BibliotheekAnder nieuws
en handig materiaal

The Acropolis of Athens - Η Ακρόπολη των Αθηνών - YouTube
// A brief history of the Athenian Acropolis from 3500BC-2010AD, through 3d representations.
Many of the dates shown are always open to debate. The same happens with some buildings and especially those of the Pre-Classical Acropolis which we cannot be sure where and when they were built or whether they existed at all.
For more information visit www.ancientathens3d.com

Interesting Animation Shows The ‘Reactionary’ Evolution Of Roman Battle Tactics - Realm of History
// Artikel met animaties

Photochroms of Rome - Mashabel
// Oude zwart-wit foto's van Rome zijn met een speciale techniek weer ingekleurd

Pompeii: Navigation Map - ArcGIS
// Interactieve kaart van Pompeii

(Deel van de) filmpjes van het Conventus Latinus 2016 staan online - Athenaeum Illustre
// Voor de vierde keer is er in 2016 door het Athenaeum Illustre (in samenwerking met Vivarium Novum en Addisco Onderwijs) een Conventus Latinus georganiseerd. De filmpjes van de Latijnse presentaties van 2016 en voorgaande jaren zijn op YouTube te bekijken

Plautus muntLiving Latin - The Paideia Institute
// Op het weblog van het Paideia Instituut zijn verschillende teksten en filmpjes te vinden die te maken hebben met Actief Latijn. Zo zijn de filmpjes van het laatste Conventus Latinus in New York op deze pagina terug te kijken. Het materiaal is bedoeld voor semi-gevorderden en gevorderden.

Italy 2016 Titus Maccius Plautus 2 Euro Coin - Coin Week
// Een bijzondere euromunt ter ere van de 2200ste sterfdag van komediedichter Titus Maccius Plautus

Stunning 3D Animations Showcase The Internal Layout Of The Roman Domus (House) - Realm of History

English: Is it a Germanic or Romance Language? - YouTube

Extra leesteksten bij Familia Romana - Studium Angelopolitanum
// Alexis Hellmer schrijft op dit weblog extra teksten die precies qua grammatica en woordenschat aansluiten bij de verschillende hoofdstukken uit Familia Romana van Ørberg.

Jonge Hilversummer wint prestigieuze OIKOS Award - Gooi en Eembode


Op onze Addisco-facebookpagina vind je nog andere nieuwtjes en strips over bijvoorbeeld Midas en Medusa, Pandora en lees je wat prominente Belgen aan hun klassieke opleiding hebben gehad.
Classiculus

Hieronder volgen de meest recente artikelen op het A D D I S C O-blog 'Classiculus':

Grieks & Latijn in het nieuws - Overzicht
De vakken Grieks en Latijn duiken regelmatig op in het nieuws. Op deze pagina staat een verzameling van actuele (en inmiddels minder actuele) artikelen over Latijn en Grieks. De verzameling links is kort geleden flink uitgebreid met links naar artikelen die eerst niet vrij toegankelijk waren.
25 mei 2016; 16:14 uur

Classics between prosperity and crisis - Gastbijdrage door Bas van Bommel
Engelstalig artikel door dr. Bas van Bommel van de Universiteit Utrecht over het Grieks- en Latijnonderwijs in de 21ste eeuw in Nederland en de 'living Latin'-movement.
3 mei 2016; 22:48 uur

Latijn onderwijzen als moderne taal - Profielwerkstuk Actief Latijn
Wat is de effectiviteit, de haalbaarheid en het toekomstbeeld van het onderwijzen van het Latijn als moderne taal? Ellis van Son en Robin Heijne van het Sint-Oelbertgymnasium zochten het uit voor hun profielwerkstuk (schooljaar 2014-2015).
2 mei 2016; 16:18 uur

Zomerscholen Latijn & Grieks (2016) - Overzicht
Een overzicht van verschillende workshops, cursussen, onderdompelingskampen en zomerscholen Latijn en Grieks in binnen- en buitenland (2016).
12 april 2016; 12:18 uur
Meer nieuws?

Op met name Facebook, maar ook op Twitter plaatsen we bijna wekelijks nieuwe berichten, naar het Latijn vertaalde strips en ander nieuws met betrekking tot de oudheid. Ook zonder inloggen kun je deze berichten bekijken. Op het weblog Classiculus staat een volledig overzicht van andere nieuwsberichten met betrekking tot Grieks & Latijn.Addisco NieuwsbriefZeg het voort!

Ken je iemand (vriend, kennis, collega, familielid) die mogelijk ook geïnteresseerd is in Grieks en Latijn? Stuur dan de link van deze nieuwsbrief of het webadres Addisco.nl door. Vergeet ons niet te liken op Facebook en te volgen op Twitter! Maximas tibi gratias iam in antecessum ago!

   
   
   
   

Heb jij je al opgegeven?
Voor de Addisco Zomerschool Latijn 2016

Addisco Zomerschool Latijn

   
   
   
   

Zie ook

Over Addisco Onderwijs »
Totaaloverzicht lesaanbod »
Na- & bijscholing docenten »

 

 

Referenties & aanbevelingen »
Overzicht nieuwsbrieven »
Contactgegevens »

   
  Omhoog