Addisco Onderwijs - Griekse en Latijnse Taal en Cultuur SitemapForum Klassieke TalenOver Addisco OnderwijsInloggenInschrijven  
   
   
   

U bent hier: Home » Nieuwsbrieven » Nieuwsbrief januari 2017

   
   

Nieuwsbrief januari 2017
Addisco Onderwijs | Classiculus Blog

Facebook Twitter YouTube    
   

Het nieuwe jaar is begonnen en dat betekent dat we in deze nieuwsbrief vooral aandacht besteden aan ons nieuwe lesaanbod voor het voorjaar.

Naast ons standaard aanbod aan taalcursussen Latijn en Grieks voor volwassenen, na- & bijscholing voor docenten en bijles en examentraining Latijn & Grieks voor scholieren hebben we ook een aantal cultuurcursussen over Gladiatoren, Mythologie en het Paleis op de Dam. Een aanbod waar we trots op zijn!

Verder is er aandacht voor de Addisco Zomerschool Latijn, de Addisco Docentendag en een nieuw boek vol mythologische verhalen in het Grieks. Tot slot blikken we terug op de afgelopen twee drukke maanden.

 

   
   
   
   

Lesaanbod voorjaar 2017

   
         
 

Gladiatoren

 

 
   
Datum Tijd Activiteit
Klik op een activiteit voor meer informatie
Plaats
wo. 1 februari 19.00 - 20.30 uur
20.45 - 22.15 uur
(er zijn deze avond dus twee groepen: geef bij inschrijving aan of je op het vroege of late tijdslot de cursus wil volgen)
Gladiatoren [TIP!]
Een van de meest in het oog springende onderdelen van het Romeinse leven waren de gladiatorenspelen: ze worden gezien als iets typisch Romeins. Ook in onze tijd spreken gladiatoren tot de verbeelding, getuige films als Gladiator en TV-series als Spartacus.

In deze lezing wordt uitvoerig ingegaan op de historische en sociologische aspecten van de gladiatoren en hun wereld. De voorlopers bij de Grieken en Etrusken, de ontwikkeling van de spelen zelf en hun verval komen aan bod. Ook wordt gekeken naar de hoofdrolspelers, hun wereld, de rol die zij in daarin speelden en hun diverse uitrustingen.

Zaterdag bezoeken we Museum Het Valkhof voor de tijdelijke tentoonstelling over Gladiatoren (zie onder).

Docent: Frank Broeke
Kosten: Zie 'Museumbezoek Gladiatoren'

Addisco
Hilversum
zat. 4 februari vanaf 11.00 uur Museumbezoek Gladiatoren
Hoe was het om te leven als gladiator? Om te weten dat elke dag je laatste kan zijn, maar ook om aanbeden te worden door 50.000 mensen? Museum Het Valkhof neemt je mee naar het oude Rome. Naar het Colosseum met zijn openbare executies, wilde dieren en schouwspelen. Je krijgt meer dan ooit een kijk in het leven, de angsten en de euforie van de gladiatoren.

11.00 - 11.15 uur: Verzamelen bij de ingang
11.15 - 11.45 uur: Ontvangst met koffie, thee en Libum-gebak
11.45 - 12.30 uur: Algemene inleiding op de tentoonstelling 'Gladiatoren' door een specialist-rondleider van het museum;
vanaf 12.30 uur
Gelegenheid om zelf met een audiotour de tentoonstelling en de rest van het museum te bezoeken.


Kosten: € 25,- per activiteit; voor de lezing van 1 feb. en het museumbezoek (4 feb.) samen is de prijs € 44,50
(dat is incl. btw en toeslag voor de tentoonstelling; exclusief toegangsprijs museum (€ 7,50): museumkaarthouders krijgen gratis toegang)

Inschrijven
Museum Het Valkhof Nijmegen

 

Week van de Klassieken

De Week van de Klassieken is dit jaar van 9 tot en met 19 maart. Het thema is 'Alle goden! Religie in de oudheid'. Rond dit thema zijn er deze week volop activiteiten van verschillende organisaties.

Addisco organiseert twee bijzondere activiteiten: als aftrap van de week op 7 en 8 maart een cursusavond over mythologie en de Metamorfosen van Ovidius. Op zaterdag 11 maart is er een bijzondere middag in het kader van het 2000ste sterfjaar van Ovidius met de beroemde vertaalster van o.a. de Metamorfosen Marietje d'Hane Scheltema en voordrachtskunstenaar Joop Keesmaat.

   
 

De Kunsten van Ovidius

 

 
   
Datum Tijd Activiteit
Klik op een activiteit voor meer informatie
Plaats
wo. 8 maart
(vooravond Week van de Klassieken met dit jaar als thema: Alle goden! Religie in de Oudheid!)


Wegens grote belangstelling zal deze avond ook op dinsdag 7 maart gehouden worden met dezelfde programmering.
19.30 - 22.00 Ovidius' Metamorfosen
Het is dit jaar 2000 jaar geleden dat Ovidius is overleden en nog steeds genieten we van zijn werken en de doorwerking van zijn werken in de kunst. Casper Porton vertelt u deze avond over de klassieke mythologie in het algemeen, over de auteur Ovidius en zijn werk Metamorphoses en de doorwerking daarvan aan de hand van een aantal kunstwerken.

Reacties eerdere cursus:
"Ik heb genoten van de cursus Metamorfosen. Casper weet met veel enthousiasme en humor zijn kennis over te brengen."

"Hij verstaat de kunst om met zijn brede kennis van de mythologie, zijn liefde voor de Latijnse geschriften en zijn verwondering over de kunstige schrijfkunst van de Latijnse schrijvers en dichters, zijn toehoorders te inspireren."

19.30 - 19.45 uur: Ontvangst
19.45 - 20.45 uur: Start inleiding mythologie en Ovidius
20.45 - 21.00 uur: Korte pauze
21.00 - 22.00 uur: Ovidius' Metamorfosen

Kosten: € 25,-

Inschrijven
Addisco
Hilversum
zat. 11 maart
(tijdens de Week van de Klassieken)
13.00 - 16.00 De kunsten van Ovidius [TIP]
O.l.v. o.a. Marietje d'Hane-Scheltema

Deze bijzondere middag in het Rijksmuseum van Oudheden (RMO) in Leiden draait om de dichtkunst van Ovidius (bekend van o.a. de Metamorfosen). Je hoort zijn passages met klankeffecten voorgedragen in
het Latijn, luistert naar de Nederlandse voordracht en wordt op allerlei manieren bekend gemaakt met de beeldende kunstwerken die Ovidius met zijn woorden
heeft nagelaten.

SPREKERS:
Vertaalster Marietje d’Hane-Scheltema, voordrachtskunstenaar en acteur Joop Keesmaat en Latijnspreker en didacticus Casper Porton zorgen voor een enerverende en inspirerende
middag voor jong en oud.

PROGRAMMA:
13.00 - 13.15 uur: Ontvangst met koffie en thee in het museumcafé
13.15 - 13.30 uur: Welkom
13.30 - 15.30 uur: De kunsten van Ovidius
15.30 - 16.00 uur: Vragen, uitloop en afsluiting.

Kosten: € 25,-
(incl. consumpties; graag museumkaart meenemen en laten scannen bij ingang museum)

Inschrijven
RMO Leiden
Trajanuszaal

 

Gratis proefles Latijn

Op 15 maart is er weer een Open Avond op de nieuwe leslocatie van Addisco Onderwijs met een gratis proefles Latijn. Er is maar een beperkt aantal plaatsen (vol = vol), dus laat van tevoren even weten of je komt.

Stuur een mail of bericht via het contactformulier »

   
 

Gratis Proefles Latijn

 

 
   

Cursussen Latijn & Grieks

Vanaf mei zullen we weer nieuwe cursussen Latijn en Grieks aanbieden. Startmomenten worden bepaald in overleg met de deelnemers. Voorkeuren kunnen worden aangegeven op het inschrijfformulier.

Instromen bij een cursus Latijn die al van start is gegaan of instappen bij een al lopende cursus Latijn is natuurlijk ook mogelijk. Neem hierover contact op met Casper »

 

   
 

Paleis op de Dam

 

 
   

De Klassieken als rode draad
In het Paleis op de Dam - cursusavond + rondleiding

Datum Tijd Activiteit
Klik op een activiteit voor meer informatie
Plaats
wo. 24 mei 19.30 - 21.45 uur Cursus Paleis op de Dam
Met als thema 'de Klassieken als rode draad' o.l.v. Esther Uijtdehaage. De bijbehorende rondleiding is op zaterdag 27 mei.
Addisco
Hilversum
zat. 27 mei 13.30 - 15.30 uur Rondleiding Paleis op de Dam
o.l.v. Esther Uijtdehaage en Casper Porton De bijbehorende cursusavond is op woensdag 24 mei.

Inschrijven
Amsterdam   
 

Addisco Zomerschool Latijn

 

 
   

Addisco Zomerschool Latijn
SCHOLAE AESTIVAE LATINITATIS VIVAE

Addisco Onderwijs organiseert aankomende zomer wederom een viertal bijzondere Latijnse weken: zowel beginners als gevorderden kunnen zich zes dagen (of langer) volledig laten onderdompelen in het Latijn: tijdens de lessen, pauzes, lunch en andere activiteiten spreken we Latijn. Dit is een bijzondere belevenis en uniek in Nederland!

We hebben uiteraard voor elke week een volledig nieuw programma, zodat het ook voor deelnemers van de vorige edities weer nieuw en interessant is. De excursie doen we dit jaar naar Museumpark Orientalis.

Om nog beter te kunnen differentiëren in niveau, hebben we dit jaar een extra week voor belangstellenden die nog geen of weinig kennis hebben van het Latijn (week 1). De andere drie weken (week 2 t/m 4) zijn bedoeld voor belangstellenden, studenten en docenten die wel een volledige kennis hebben van de grammatica.
Lees meer over de verschillende weken »

 

Inschrijven/aanmelden

Aanmelden voor bovenstaande activiteiten kan eenvoudig via dit formulier. Huidige of voormalige cursisten van ADDISCO kunnen zich eenvoudig aanmelden door een mail te sturen (de gegevens hebben we immers al). Wijs ook vooral vrienden, familie en mogelijk andere geïnteresseerden op deze activiteiten. Iedereen is welkom!

 

   
   
   
   


Lesaanbod scholieren 2017

Eindexamentrainingen


   
 

Examentraining Latijn en Grieks

 

 
   

In maart, april en mei 2017 bieden we weer verschillende tweedaagse examentrainingen Latijn en Grieks aan voor examenkandidaten.

Onze trainingen kenmerken zich door hun veilige sfeer (geen vraag is te gek), kleinschaligheid (maximaal 6 leerlingen per groep) en effectiviteit (we geven je zelfvertrouwen, zodat je met succes je examen gaat halen).

   
   
   
   


Na- & bijscholing Docenten 2017


   
 

Addisco Docentendag

 

 
   

Speciaal voor de docenten die hebben deelgenomen aan de Addisco Zomerschool of aan een van onze cursussen of workshops actief Latijn en natuurlijk voor alle andere geïnteresseerde collega's, organiseert Addisco Onderwijs op vrijdag 10 maart 2017 (10.00 - 16.30 uur) opnieuw een docentendag om door middel van interactieve presentaties en workshops gebruikservaringen uit te wisselen en verder bij te leren over de inzet van gesproken Latijn als didactisch middel. Belangrijke thema's zullen dit jaar toetsing en differentiatie zijn. Deelnemers worden uitgenodigd zelf hun materiaal mee te nemen, zodat we dat met elkaar kunnen delen en om zelf ook een actieve bijdrage te leveren aan de verschillende gesprekken.

We delen de dag dit jaar in tweeën:

10.00 - 12.00 uur: Programma voor docenten die nog niets of weinig van ADDISCO en actief Latijn afweten.

13.00 - 16.30 uur: Programma voor docenten die al met Actief Latijn en/of de methode van Ørberg werken.

De uitwisseling van ervaringen en lesmateriaal vindt dit jaar plaats in de Trajanuszaal van het Rijksmuseum van Oudheden in Leiden. Toegang is gratis!

 

   
 

Nascholing Actief Latijn

 

 
   

Voor docenten klassieke talen zijn er het hele schooljaar verschillende cursussen en workshops te volgen, zowel op onze leslocatie in Hilversum als op je eigen school met een workshop op maat.

Datum Tijd Activiteit Plaats
zat. 11 februari
10.00 - 15.00 Kortenberg Studiedag
Levend Latijn en Grieks in het Oudetalenonderwijs?
Organisatie: KU Leuven - Universiteit Antwerpen - Classica Vlaanderen met workshops door o.a. Casper Porton en Sietse Venema van A D D I S C O.
Stadscampus Universiteit Antwerpen
vrijdag 10 maart
(deze bijeenkomst wordt jaarlijks gratis aangeboden)
13.00 - 17.00 uur Addisco Docentendag
Interactieve presentaties & workshops actief Latijn & Oudgrieks voor docenten. Uitwisseling tussen docenten die Actief Latijn en Grieks (willen gaan) geven.
RMO Leiden
Trajanuszaal

do. 16 maart
(tijdens de Week van de Klassieken)
13.00 - 17.00 & 19.00 - 21.00 uur Dies Latinus V & Nox Graeca
Voor de vijfde keer georganiseerd door het RMO, Athenaeum Illustre en A D D I S C O.
RMO Leiden
Leemanszaal
wo. 10 mei
(deze bijeenkomst wordt tweemaandelijks gratis aangeboden)
15.30 - 17.30 uur Informatiebijeenkomst
'Gesproken Latijn als krachtig didactisch middel' - gratis introductie over actief Latijn
Doelgroep: docenten en studenten Griekse en Latijnse taal en cultuur; belangstellenden zijn uiteraard ook welkom.
Hilversum
vanaf 27 mei '17
(5 zaterdagmiddagen: 27 mei; 3, 10 & 24 juni; 1 juli 2017)

data kunnen in overleg met de deelnemers worden bijgesteld
13.00 - 16.00 uur
Cursus actief Latijn I
Module I van de cursus Latijn spreken voor docenten en studenten klassieke talen. Deze cursus bestaat uit 5 bijeenkomsten van 3 uur en is door de langere sessies en lagere frequentie ook geschikt voor deelnemers die van verder weg komen.
Hilversum
augustus 2017
(gedurende een week of langer totale onderdompeling Latijn)
10.00 - 16.00 uur Zomerschool Latijn
Unieke onderdompelingservaring latijn voor docenten en studenten klassieke talen.
Ankeveen

 

   
   
   
   

Boeken bestellen?
Ook dat kan bij Addisco Onderwijs

Addisco Boeken

Addisco Onderwijs is de officiële distributeur, uitgever en ontwikkelaar van de Lingua Latina serie van Ørberg in Nederland. Afgelopen jaren zijn we bezig geweest met de ontwikkeling van (digitaal) materiaal. Dat materiaal wordt op het moment grondig vernieuwd (feedback is welkom!). Verder zijn we bezig met extra aanvullingen (woordenlijsten, grammatica, cultuur, etymologie) bij deze methode.

Alle delen uit de series Lingua Latina en Lingua Graeca zijn direct bij Addisco te bestellen voor zeer gunstige tarieven; voor scholen hebben we combinatiepakketten.

Ook de prachtig geillustreerde Antiqua Signa van Magda van Tilburg kun je bij ons bestellen: zowel de nieuwe gekleurde versies als de oorspronkelijke zwart-wit delen.

Nieuw:

 • MythologicaMYTHOLOGICA
  Οι Μυθοι της Χαρας

  ISBN: 978-84-935798-9-0

  Griekse mythen met aantekeningen in het Klassiek Grieks in de marge (zoals bij de serie Lingua Latina en Lingua Graeca). Mooie aanvulling bij Alexandros en Dialogos, maar ook te gebruiken naast andere leergangen Grieks als extra leesmateriaal.

  Door: César Martínez & Mercedes Ovejas
  Softcover - 140 pagina's

€ 15,-

Zie hier een aantal voorbeeldpagina's uit MYTHOLOGICA »
Bekijk het totaaloverzicht van alle boeken die we leveren »


 

Terugblik

Hieronder staat kort beschreven wat we hebben gedaan in december en januari.

 • 5 - 7 december 2016
  Justin Slocum Bailey te gast
  Voor ons dit jaar geen Sinterklaas die langskwam, maar een beroemde Latinist uit Amerika, althans, voor diegenen die zich met Actief Latijn bezig houden. Justin is in Amerika met zijn Indwelling Language een groot promotor van het actieve gebruik van Latijn als didactisch middel.

Justin & Casper

Op maandag spraken we eerst af in Amsterdam samen met Kirstin van de TPRS Academy, alwaar we het hebben gehad over verschillende didactieken om talen (dus niet alleen moderne, maar ook klassieke) te doceren. Zeer gezellig!

Justin Kerstin Casper
Justin Slocum Bailey (Indwelling Language), Kirstin Plante (TPRS Academy), Casper Porton (ADDISCO)

Op de dinsdag heeft Justin twee gastlessen bij Addisco gegeven (volledig in het Latijn):

Gastles Justin
Justin Slocum Bailey vertelt over zijn kinderen.

Gastles Justin
De dinsdagochtendgroep luistert aandachtig en zichtbaar geamuseerd.

Gastles Justin

Casper & Justin

Dit was zeker niet onze laatste ontmoeting. Hopelijk dat we in de toekomst meer kunnen samenwerken. We zullen elkaar in ieder geval weer zien in Madrid tijdens Zomerschool CAELVM, waarvoor we allebei als gastdocent zijn uitgenodigd.

 • 7 december
  Studium Generale - Fontys
  Op de Fontys Hogeschool Tilburg gaf ik een presentatie aan een zeer grote groep studenten moderne vreemde talen (Nederlands, Engels, Frans & Duits) over de verschillende manieren waarop we onze leerlingen een taal kunnen leren.

Fontys
Presentatie Casper Porton - Taalverwerving? Zo kan het ook! / Comprehensible input bij moderne en oude talen

Een groot deel van wat ik vertelde, hadden ze - tot mijn verbazing - nog nooit gehoord. De demonstratie met Latijn was in ieder geval dolle pret en een grote eyeopener van hoe eenvoudig je in korte tijd nieuwe woorden en grammatica kunt aanleren zonder daarvoor eerst grammatica en woordenlijsten te hoeven memoriseren.

Fontys

 • 29 december 2016
  Gastdocent CAELVM
  Tot mijn grote vreugde ben ik opnieuw uitgenodigd om te doceren bij mijn Spaanse vrienden en collega's tijdens de vijfde editie van deze Spaanse Zomerschool Actief Latijn CAELVM. Het is een hele eer om weer gevraagd te worden en tesamen met de beste docenten Latijn ter wereld lessen te mogen verzorgen aan collega's die op andere manieren de klassieke talen willen doceren.

CAELVM
Logo CAELVM: Cursus Aestivus Latinitatis Vivae Matritensis (= Zomercursus Levend Latijn Madrid)

 • 30 december 2016
  Nieuwe Addisco-kopjes
  We zijn super blij met onze nieuwe Addisco-kopjes in de mooie turquoise blauw met daarin het geëtste logo. Prosit!

Addisco KopjeAddisco Kopje

 • verschillende dagen in januari & december
  Boekpresentaties en cursussen op locatie
  Ook in december en januari heeft Casper weer verschillende presentaties en nascholingen op scholen verzorgd. O.a. op 't Hooghe Landt en het Pieter Zandt in Kampen

Pieter ZandtTip

OdysseusBijzondere Odyssee-marathon in Rotterdam

Van 16 t/m 18 februari is er een heel speciaal project in de Rotterdamse Schouwburg. In een 24-uurs voorstelling verdeeld over drie dagen en vier delen, vertellen meer dan dertig Vlaamse en Nederlandse topacteurs de gehele Odyssee in de voorstelling Odysseus. Een zwerver komt thuis.

Meer informatie over de voorstelling is te vinden op
de site van de Rotterdamse schouwburg.


Meer nieuws?

Op met name Facebook, maar ook op Twitter plaatsen we bijna wekelijks nieuwe berichten, naar het Latijn vertaalde strips, video's, reconstructies en ander nieuws met betrekking tot de oudheid. Ook zonder inloggen kun je deze berichten bekijken. Op het weblog Classiculus staat een volledig overzicht van andere nieuwsberichten met betrekking tot Grieks & Latijn.Addisco NieuwsbriefZeg het voort!

Ken je iemand (vriend, kennis, collega, familielid) die mogelijk ook geïnteresseerd is in Grieks en Latijn? Stuur dan de link van deze nieuwsbrief of het webadres Addisco.nl door. Vergeet ons niet te liken op Facebook en te volgen op Twitter! Maximas tibi gratias iam in antecessum ago!

   
   
   
   

Zie ook

Over Addisco Onderwijs »
Totaaloverzicht lesaanbod »
Na- & bijscholing docenten »

 

 

Referenties & aanbevelingen »
Overzicht nieuwsbrieven »
Contactgegevens »

   
  Omhoog