Addisco Onderwijs - Griekse en Latijnse Taal en Cultuur SitemapForum Klassieke TalenOver Addisco OnderwijsInloggenInschrijven  
   
   
   

U bent hier: Home » Nieuwsbrieven » Nieuwsbrief januari 2015

   
   

Nieuwsbrief januari 2015
Addisco Onderwijs | Classiculus Blog

Facebook Twitter YouTube    
   

Een nieuw jaar vol klassieke oudheid! 2015 wordt voor Addisco een extra bijzonder jaar, omdat we dit jaar 10 jaar bestaan! Meer details hierover volgen in de loop van dit jaar. Voor nu een overzicht van de verschillende activiteiten van het eerste kwartaal 2015.

Inhoud nieuwsbrief:

   
   
   
   

Lesaanbod 2015

Volwassenen:

Paleis op de Dam

Op maandag 19 januari start in de vroege avond (19.00 - 20.30 uur) een nieuwe cursus Latijn voor beginners. Er is nog plek, maar wees er snel bij, want het groepje zit bijna vol.


Op 4 februari gaan we met z'n allen naar de alom geprezen voorstelling 'Metamorfosen' van Toneelgroep De Appel. Aangezien niet iedereen de prachtige verhalen van Ovidius kent en er tijdens de voorstelling nauwelijks gesproken zal worden, organiseert Addisco op de twee woensdagen voorafgaand aan de voorstelling een korte cursus over Ovidius, zijn meesterwerk de Metamorfosen en de doorwerking van zijn werk in de kunst. We beperken ons tot de verhalen die ook tijdens de voorstelling te zien zullen zijn.

Er is nog een beperkt aantal plaatsen beschikbaar voor het late tijdstip 20.45 - 22.15 uur.

Paleis op de Dam

In de Week van de Klassieken organiseert Addisco wederom een cursus over het Paleis op de Dam met een afsluitende rondleiding. Op woensdag 25 en 1 april geeft kunsthistorica Esther Uijtdehaage uitleg over de herleving en doorwerking van de klassieke oudheid in het Paleis op de Dam.

Op zaterdag 4 april sluiten we de cursus af met een rondleiding (door Esther en Casper samen) in en rondom het paleis zelf. De rondleiding is eventueel ook op zichzelf te volgen.Scholieren:

Voor goede examentraining ga je niet meer naar Leiden, maar naar Hilversum! Vanaf januari 2015 starten de examentrainingen Latijn en Grieks voor examenkandidaten die zich al ver van te voren willen voorbereiden. Voor wie liever wat later begint, bieden we in april en mei intensieve tweedaagse examentrainingen.

Vind je het niet gek? Het grootste deel van ons leven zijn we aan het leren, maar vrijwel niemand vertelt ons hoe we dat moeten doen. Ja, mobiel uit en boven je boek gaan hangen. Maar hoe kan het makkelijker, sneller en leuker? Dat leer je bij de training 'leren leren'!

Door de vele rijtjes, ingewikkelde grammaticale termen en woordenlijsten die je op school voorgeschoteld krijgt, ga je er bijna aan twijfelen dat het Latijn ooit een spreektaal is geweest, maar dat was het natuurlijk wel (gedurende meer dan 2000 jaar) en is het voor sommige mensen tot op de dag van vandaag nog steeds!

Speciaal voor scholieren (ook voor niet-gymnasiasten!) organiseert Addisco Onderwijs tussen 13 en 17 juli een mini-zomerschool Latijn. Leer Latijn als een Romein: simpel, snel en leuk. Door het Latijn te horen en spreken, merk je dat lezen (en vertalen) een stuk makkelijker wordt.

 Docenten:

Datum Tijd Activiteit Plaats
ma. 26 januari
(eerst volgende keer is di. 24 maart)
16.00 - 18.00 uur Informatiebijeenkomst
'Gesproken Latijn als krachtig didactisch middel' - gratis introductie over actief Latijn
Hilversum
vanaf 2 februari
(12 maandagavonden - wekelijks)
20.40 - 22.10 uur Cursus actief Latijn II
Module II van de cursus Latijn spreken voor docenten Latijn en studenten klassieke talen.
Hilversum
vr. 20 maart 11.00 - 16.00 uur Addisco Docentendag
Interactieve presentaties & workshops actief Latijn & Oudgrieks voor docenten/studenten.
Ankeveen
vanaf 31 maart
(12 dinsdagavonden - wekelijks)
20.40 - 22.10 uur Cursus actief Latijn I
Module I van de cursus Latijn spreken voor docenten Latijn en studenten klassieke talen.
Hilversum

Voor docenten klassieke talen zijn er het hele schooljaar verschillende cursussen en workshops te volgen, zowel op onze leslocatie in Hilversum als op uw eigen school. We verzorgen op aanvraag ook rondleidingen naar bijvoorbeeld het Paleis op de Dam.

Speciaal voor de docenten die in Nederland al bezig zijn met de inzet van gesproken Latijn of dat van plan zijn te gaan doen, organiseert Addisco op vrijdag 20 maart 2015 een docentendag om door middel van interactieve presentaties en workshops gebruikservaringen uit te wisselen en verder bij te leren over de inzet van gesproken Latijn als didactisch middel.

Deze dag zullen we tevens een nieuwe methode Grieks presenteren die gebruikt kan worden voor lessen actief Grieks (d.w.z. Oudgrieks leren in het Oudgrieks met een teksboek dat volledig in het Grieks geschreven is). Ik hoor graag of je erbij bent!


Addisco Zomerschool Latijn

Addisco Zomerschool Latijn

Addisco organiseert aankomende augustus een drietal bijzondere Latijnse weken: zowel beginners als gevorderden kunnen zich zes dagen (of langer) volledig laten onderdompelen in het Latijn: tijdens de lessen, pauzes, lunch en andere activiteiten is het Latijn de voertaal. Dit is een bijzondere belevenis en uniek in Nederland!

Roberto Carfagni, één van de beste Latijn sprekers ter wereld, zal er dit jaar weer bij zijn! We hebben uiteraard voor elke week een nieuw programma, zodat het ook voor deelnemers van de vorige editie weer nieuw en interessant is. Zo gaan we dit jaar naar het Archeon!

De inschrijvingen beginnen al binnen te komen, dus als je zeker wilt zijn van een plek, laat dan vast weten of je komt!

Voor scholieren en studenten is er de kortere en daardoor goedkopere Mini-zomerschool Latijn.


Ander nieuws


Classiculus

Helaas zijn er sinds de vorige nieuwsbrief geen nieuwe artikelen op Classiculus verschenen. Binnenkort verschijnen er weer nieuwe artikelen!


Meer nieuws?

Op met name Facebook, maar ook op Twitter plaatsen we bijna wekelijks nieuwe berichten, naar het Latijn vertaalde strips en ander nieuws met betrekking tot de oudheid. Ook zonder inloggen kun je deze berichten bekijken.

Op het weblog Classiculus staat een volledig overzicht van met name Nederlandstalige nieuwsberichten met betrekking tot Grieks & Latijn.


Addisco NieuwsbriefZeg het voort!

Ken je iemand (vriend, kennis, collega, familielid) die mogelijk ook geïnteresseerd is in de activiteiten van Addisco? Stuur dan de link van deze nieuwsbrief door. Vergeet ons niet te liken op Facebook en te volgen op Twitter! Maximas tibi gratias iam ago!

   
   
   
   

Zie ook

Over Addisco Onderwijs »
Totaaloverzicht lesaanbod »
Na- & bijscholing docenten »

 

 

Referenties & aanbevelingen »
Overzicht nieuwsbrieven »
Contactgegevens »

   
  Omhoog