Addisco Onderwijs - Griekse en Latijnse Taal en Cultuur SitemapForum Klassieke TalenOver Addisco OnderwijsInloggenInschrijven  
   
   
   

U bent hier: Home » Nieuwsbrieven » Nieuwsbrief februari 2016

   
   

Nieuwsbrief februari 2016
Addisco Onderwijs | Classiculus Blog

Facebook Twitter YouTube    
   

Onze cursisten en leerlingen weten het natuurlijk al lang, omdat ze wekelijks alle vorderingen (en tegenslagen) op de voet hebben kunnen volgen: het afgelopen half jaar zijn we tussen alle lessen en andere werkzaamheden door druk bezig geweest met onze nieuwe leslocatie. Begin maart gaan we verhuizen! Verdere informatie volgt binnenkort.

Nieuwe locatie

In deze nieuwsbrief aandacht voor nieuwe cursussen Grieks en Latijn, de Addisco Docentendag en de Addisco Zomerschool 2016.

   
   
   
   

Lesaanbod voorjaar 2016

Volwassenen:

Paleis op de Dam

Vanaf april 2016 starten er weer nieuwe cursussen Latijn voor beginners. Cursussen worden zowel 's ochtends, 's middags als 's avonds gegeven. Voorkeuren omtrent dag en tijd kun je doorgeven via het inschrijfformulier. Als je je al eerder opgegeven hebt, dan is een mail met je voorkeuren voldoende.

Op het moment lijken de meeste voorkeuren uit te gaan naar de donderdagmiddag.
We hopen vanaf 21 april (NB: de stichtingsdag van Rome) 13.00 - 14.30 uur sowieso een nieuwe groep te kunnen starten.

Paleis op de Dam

Voor oud-gymnasiasten en andere belangstellenden die niet helemaal vanaf les 1 willen beginnen, zijn er verschillende groepen op verschillende niveaus (van beginners tot vergevorderden).
Informeer bij Casper naar de verschillende mogelijkheden om in te stromen.

Paleis op de Dam

Vanaf donderdagavond 21 april 2016 (19.00 - 20.30 uur) start er een nieuwe cursus Oudgrieks voor beginners onder leiding van Sietse Venema, waarbij je het Grieks op een makkelijkere manier aanleert: woorden en grammatica verwerven we op een natuurlijke manier en in context: het stampen van rijtjes en lijstjes behoort tot de verleden tijd.

Lezing Vrienden van het Gymnasium

Op woensdag 11 mei (19.30 - 21.45 uur) geeft kunsthistorica Esther Uijtdehaage uitleg over de herleving en doorwerking van de klassieke oudheid in het Paleis op de Dam.
Op zaterdag 14 mei (13.30 - 15.30 uur) sluiten we de cursus af met een rondleiding in en rondom het Paleis zelf onder leiding van Esther Uijtdehaage en Casper Porton.Scholieren:

Voor goede examentraining ga je niet meer naar Leiden, maar naar Hilversum! In april en mei 2016 bieden we weer verschillende tweedaagse examentrainingen Latijn en Grieks aan voor examenkandidaten.

Door de vele rijtjes, ingewikkelde grammaticale termen en woordenlijsten die je op school voorgeschoteld krijgt, ga je er bijna aan twijfelen dat het Latijn ooit een spreektaal is geweest, maar dat was het natuurlijk wel (gedurende meer dan 2000 jaar) en is het voor sommige mensen tot op de dag van vandaag nog steeds!

Speciaal voor scholieren (ook voor niet-gymnasiasten!) organiseert Addisco Onderwijs tussen 18 en 22 juli een mini-zomerschool Latijn. Leer Latijn als een Romein: simpel, snel en leuk. Door het Latijn te horen en spreken, merk je dat lezen (en vertalen) een stuk makkelijker wordt.

 Docenten:

Datum Tijd Activiteit Plaats
vrijdag 18 maart
(deze bijeenkomst is gratis)
13.00 - 17.00 uur Addisco Docentendag
Interactieve presentaties & workshops actief Latijn & Oudgrieks voor docenten. Uitwisseling tussen docenten die Actief Latijn en Grieks (willen gaan) geven.
Cygnus Gymnasium Amsterdam
ma. 4 april
(deze bijeenkomst wordt tweemaandelijks gratis aangeboden)
15.30 - 17.30 uur Informatiebijeenkomst
'Gesproken Latijn als krachtig didactisch middel' - gratis introductie over actief Latijn.
Hilversum
do. 14 april
(tijdens de Week van de Klassieken)
13.00 - 17.30 & 19.30 - 20.30 uur Dies Latinus IV & Nox Graeca
Voor de vierde keer georganiseerd door het RMO, Athenaeum Illustre en ADDISCO. Verdere details volgen nog.
RMO Leiden
vanaf 18 april
(10 maandagavonden - wekelijks)
20.40 - 22.10 uur Cursus actief Latijn II
Module II van de cursus Latijn spreken voor docenten Latijn en studenten klassieke talen die module I al hebben gedaan.
Hilversum
vanaf 19 april
(10 dinsdagavonden - wekelijks)
20.40 - 22.10 uur Cursus actief Latijn I
Module I van de cursus Latijn spreken voor docenten Latijn en studenten klassieke talen.
Hilversum
augustus 2016
(gedurende een week of langer totale onderdompeling Latijn)
10.00 - 16.00 uur Zomerschool Latijn
Unieke onderdompelingservaring latijn
Ankeveen

Voor docenten klassieke talen zijn er het hele schooljaar verschillende cursussen en workshops te volgen, zowel op onze leslocatie in Hilversum als op je eigen school met een workshop op maat.

Speciaal voor de docenten die hebben deelgenomen aan de Addisco Zomerschool of aan een van onze cursussen of workshops actief Latijn en natuurlijk voor alle andere geïnteresseerde collega's, organiseert Addisco Onderwijs op vrijdag 18 maart 2016 (13.00 - 16.00 uur) opnieuw een docentendag om door middel van interactieve presentaties en workshops gebruikservaringen uit te wisselen en verder bij te leren over de inzet van gesproken Latijn als didactisch middel. De uitwisseling van ervaringen en lesmateriaal vindt dit jaar plaats op het Cygnus Gymnasium in Amsterdam. Als je aan deze dag een bijdrage wilt leveren, dan hoor ik dat graag.


Addisco Zomerschool Latijn
voor belangstellenden, studenten en docenten

Addisco Zomerschool Latijn

Addisco Onderwijs organiseert aankomende zomer een viertal bijzondere Latijnse weken: zowel beginners als gevorderden kunnen zich zes dagen (of langer) volledig laten onderdompelen in het Latijn: tijdens de lessen, pauzes, lunch en andere activiteiten spreken we Latijn. Dit is een bijzondere belevenis en uniek in Nederland!

We hebben uiteraard voor elke week een nieuw programma, zodat het ook voor deelnemers van de vorige edities weer nieuw en interessant is. Elke week sluiten we af met een excursie naar Xanten.

Om nog beter te kunnen differentiëren in niveau, hebben we dit jaar een extra week voor belangstellenden die nog geen of weinig kennis hebben van het Latijn (week 1). De andere drie weken (week 2 t/m 4) zijn bedoeld voor belangstellenden, studenten en docenten die wel een volledige kennis hebben van de grammatica.
Lees meer over de verschillende weken »

 


Terugblik

  • Januari/februari 2016

Tussen alle verbouwperikelen door was Addisco afgelopen maanden present bij de S·P·Q·R Gebruikersdag van Uitgeverij Staal en Roeland in Museum Het Valkhof met een workshop over recent taalverwervingsonderzoek en de betekenis daarvan voor onze lespraktijk.

Verder heeft Casper Porton een aantal scholen bezocht (o.a. Gymnasium Bernrode en het Stedelijk Gymnasium in Nijmegen). Een hoogtepunt was de perfect uitgevoerde Gymnasiumdag van het Baarnsch Lyceum: leerlingen en docenten waren uitgedost in Romeinse kleding en er waren verschillende activiteiten, waaronder natuurlijk een les Latijn in het Latijn. Een topdag!

Ander nieuws
en handig materiaal

  • The History of the Romans: Every Year - YouTube
    // Een filmpje van de complete geschiedenis en uitbreiding van het Romeinse Rijk vanaf het prille begin als klein stadstaatje tot aan het Byzantijnse rijk.
  • Mantinea - Accademia Vivarium Novum
    // Nieuw tijdschrift - of liever gezegd: boekwerk - in het Latijn dat twee keer per jaar uitkomt.

Classiculus

Het is de laatste tijd door alle drukte een beetje stil op ons blog 'Classiculus'. Het laatste artikel gaat over Latijnse kringen:


Meer nieuws?

Op met name Facebook, maar ook op Twitter plaatsen we bijna wekelijks nieuwe berichten, naar het Latijn vertaalde strips en ander nieuws met betrekking tot de oudheid. Ook zonder inloggen kunt u deze berichten bekijken. Op het weblog Classiculus staat een volledig overzicht van andere nieuwsberichten met betrekking tot Grieks & Latijn.


Addisco NieuwsbriefZeg het voort!

Kent u iemand (vriend, kennis, collega, familielid) die mogelijk ook geïnteresseerd is in Grieks en Latijn? Stuur dan de link van deze nieuwsbrief of het webadres Addisco.nl door. Vergeet ons niet te liken op Facebook en te volgen op Twitter! Maximas tibi gratias iam in antecessum ago!

   
   
   
   

Zie ook

Over Addisco Onderwijs »
Totaaloverzicht lesaanbod »
Na- & bijscholing docenten »

 

 

Referenties & aanbevelingen »
Overzicht nieuwsbrieven »
Contactgegevens »

   
  Omhoog