Addisco Onderwijs - Griekse en Latijnse Taal en Cultuur SitemapForum Klassieke TalenOver Addisco OnderwijsInloggenInschrijven  
   
   
   

U bent hier: Home » Nieuwsbrieven » Nieuwsbrief februari 2015

   
   

Nieuwsbrief februari 2015
Addisco Onderwijs | Classiculus Blog

Facebook Twitter YouTube    
   

Gastles St. OelbergDe afgelopen maanden heeft Casper Porton van Addisco verschillende scholen bezocht om presentaties, gastlessen en/of workshops te geven over Actief Latijn en de methode van Ørberg. Heel gaaf om te zien dat steeds meer collega's de overstap wagen. Op de Addisco Docentendag komt een groot deel van de Nederlandse Latijnsprekers bij elkaar om ervaringen uit te wisselen.

Addisco heeft sinds januari een nieuwe overeenkomst met de Accademia Vivarium Novum waardoor we nu de boeken van Ørbergs Lingua Latina per se Illustrata nog goedkoper kunnen aanbieden.

Voor belangstellenden blijven we toegankelijke en interactieve cursussen Latijn en Grieks geven. In maart start er weer een korte cursus over het Paleis op de Dam en in juni komt niemand minder dan Vincent Hunink een workshop geven over Latijnse graffiti uit Pompeii. Leuk!

Voor docenten start er eind maart weer een zeer praktische cursus Latijn spreken. Deze cursus zit bijna vol. Bij voldoende belangstelling start er daarom begin april een extra groep.

In april en mei helpen we eindexamenscholieren met het voorbereiden van hun examens Latijn en Grieks door middel van intensieve examentrainingen Latijn en Grieks in Hilversum.

   
   
   
    Week van de Klassieken

De achtste editie van de Week van de Klassieken komt eraan (19 t/m 27 maart). Verschillende klassieke organisaties pakken dan uit. Addisco zal weer samen met het Athenaeum Illustre en Vivarium Novum de verschillende Latijnse dagen verzorgen. Verder organiseert Addisco in de Week van de Klassieken de volgende activiteiten:

   
   

Paleis op de Dam

Op woensdag 25 en 1 april geeft kunsthistorica Esther Uijtdehaage uitleg over de herleving en doorwerking van de klassieke oudheid in het Paleis op de Dam.

Op zaterdag 4 april sluiten we de cursus af met een rondleiding (door Esther en Casper) in en rondom het paleis zelf. De rondleiding is eventueel ook op zichzelf te volgen.

 

Actief Latijn?

In het Rijksmuseum van Oudheden geeft Casper Porton van Addisco gratis een interactieve presentatie over Actief Latijn. Alle relevante aspecten komen aan bod, zoals de voordelen van actief Latijn voor docent en student, de concrete toepassing, het doel van Latijn spreken en het wetenschappelijke onderzoek dat pleit voor deze natuurlijke manier van taalverwerving.

 

Addisco Docentendag

Vrijdag 20 maart komen een groot deel van de docenten die momenteel gesproken Latijn als didactisch middel inzetten en/of met de methode van Ørberg werken in Ankeveen bij elkaar. Door middel van interactieve presentaties en workshops wisselen we gebruikservaringen uit leren we van en met elkaar over de inzet van Actief Latijn en Grieks. Docenten mogen dit niet missen!

   
   

Cursus Paleis op de Dam »

Paleis op de Dam

 

Presentatie Actief Latijn »

Paleis op de Dam

 

Addisco Docentendag »

Paleis op de Dam

   
         
   

Circulus Latinus Hilversumensis

Op woensdagavond 18 maart (19.30 - 21.30 uur) houden we in Hilversum een Latijnse kring (Circulus Latinus Hilversumensis). Cursisten, deelnemers van de zomerschool of de cursus actief Latijn (voor docenten) komen bij elkaar voor een minionderdompeling in het Latijn. We zullen deze avond tevens een aantal (didactische) spellen uitproberen. Meer informatie volgt binnenkort.

   
   
   
   

Ben jij er ook bij?
Addisco Zomerschool Latijn 2015

Addisco Zomerschool Latijn

In augustus organiseert Addisco weer een drietal bijzondere Latijnse weken: zowel beginners als gevorderden kunnen zich zes dagen (of langer) volledig laten onderdompelen in het Latijn: tijdens de lessen, pauzes, lunch en andere activiteiten is het Latijn de voertaal. Dit is een bijzondere belevenis en uniek in Nederland!

Roberto Carfagni, één van de beste Latijn sprekers ter wereld, zal er dit jaar weer bij zijn! We hebben uiteraard voor elke week een nieuw programma, zodat het ook voor deelnemers van de vorige editie weer nieuw en interessant is. Zo gaan we dit jaar naar het Archeon!


Overig nieuws

 

 • Terugblik januari 2015

De cursus over het De Metamorfosen van Ovidius en de afsluitende voorstelling van Toneelgroep De Appel waren een succes. De meningen over de voorstelling liepen uiteen. Iedereen was het er wel over eens dat de korte cursus die aan de voorstelling vooraf ging een goede aanvulling was:

Metamorfosen AddiscoIk heb genoten van de cursus Metamorfosen. Casper weet met veel enthousiasme en humor zijn kennis over te brengen.

Hij verstaat de kunst om met zijn brede kennis van de mythologie, zijn liefde voor de Latijnse geschriften en zijn verwondering over de kunstige schrijfkunst van de Latijnse schrijvers en dichters, zijn toehoorders te inspireren.

 

 • Addisco Onderwijs in de media:

  Griekse en Latijnse vertaaltalenten strijden om titel in Lindenborg
  "Wat was het woensdag 11 februari op de Lindenborg een inspirerende en intellectueel uitdagende dag. Voor alweer de vierde keer werd daar de Noordelijke Vertaalwedstrijd Grieks en Latijn voor gymnasiasten uit de bovenbouw gehouden. Casper Porton gaf na de lunch een sprankelende workshop Levend Latijn".
  13 februari 2015 - Merijn Slagter in Midweek

  Gastles Latijn geslaagd - Sint-Oelbert Nieuws
  Op vrijdag 16 januari verzorgde Casper Porton van Addisco een gastles Actief Latijn aan klas 2A van het Sint-Oelbert Gymnasium in Oosterhout. De school schreef een kort stukje over de "leuke, interactieve les waarin zowel leerling als docent geïntrigeerd werd door een nieuwe, didactische leerwijze". Ze vonden het een leerzame ervaring!
  20 januari 2015 - Nieuwspagina van het Sint-Oelbert Gymnasium (Oosterhout)

 

 

 • Classiculus Blog

  • Zomerscholen Latijn & Grieks (2015) - Overzicht
   Een overzicht van verschillende workshops, cursussen, onderdompelingskampen en zomerscholen Latijn en Grieks in binnen- en buitenland (2015).
   17 februari 2014; 15:26 uur
  • Week van de Klassieken - Vooraankondiging
   De data voor de 8ste editie van de Week van de Klassieken zijn bekend. De vraag is nu wat er op het programma staat.
   4 december 2014; 11:43 uur

  • Levend Grieks - Overzicht lesmateriaal
   Kan Oudgrieks net als Latijn ook op een actieve manier onderwezen worden als een levende taal? Jazeker!
   6 september 2014; 17:03 uur > UPDATE: 21 februari 2015; 14:56 uur

 

 • Meer nieuws?

Op met name Facebook, maar ook op Twitter plaatsen we bijna wekelijks nieuwe berichten, naar het Latijn vertaalde strips en ander nieuws met betrekking tot de oudheid. Ook zonder inloggen kun je deze berichten bekijken.Addisco NieuwsbriefZeg het voort!

Ken je iemand (vriend, kennis, collega, familielid) die mogelijk ook geïnteresseerd is in de activiteiten van Addisco? Stuur dan de link van deze nieuwsbrief door. Vergeet ons niet te liken op Facebook en te volgen op Twitter! Maximas tibi gratias iam in antecessum ago!

   
   
   
   
Addisco Zomerschool Latijn
Mis het niet! Ga ook klassiek de zomer door met de Addisco Zomerschool Latijn - Augustus 2015 »

   
   
   
   

Zie ook

Over Addisco Onderwijs »
Totaaloverzicht lesaanbod »
Na- & bijscholing docenten »

 

 

Referenties & aanbevelingen »
Overzicht nieuwsbrieven »
Contactgegevens »

   
  Omhoog