Addisco Onderwijs - Griekse en Latijnse Taal en Cultuur SitemapForum Klassieke TalenOver Addisco OnderwijsInloggenInschrijven  
   
   
   

U bent hier: Home » Nieuwsbrieven » Nieuwsbrief december 2016

   
   

Nieuwsbrief december 2016
Addisco Onderwijs | Classiculus Blog

Facebook Twitter YouTube    
   

Salvete omnes,

Het is de afgelopen maanden stil geweest, maar we hebben hier natuurlijk niet stil gezeten. Het nieuwe cursusjaar is inmiddels alweer drie maanden aan de gang en het jaar 2017 is al in zicht. Middels deze nieuwsbrief brengen we je graag op de hoogte over wat er de komende periode bij ons te doen is en wat we de afgelopen tijd gedaan hebben.

Mis het niet!
Nieuwe cursussen voorjaar 2017:

Plinius

In verband met de bijzondere tentoonstelling over gladiatoren in Museum Het Valkhof organiseert A D D I S C O twee activiteiten: een lezing op woensdagavond 1 februari over de gladiatoren en alles wat met dat onderwerp te maken heeft door Frank Broeke. En op zaterdag 4 februari gaan we samen de tentoonstelling bekijken.

Datum Tijd Activiteit
Klik op een activiteit voor meer informatie
Plaats
wo. 1 februari 19.00 - 20.30 uur
20.45 - 22.15 uur
(er zijn deze avond dus twee groepen: geef bij inschrijving aan of je op het vroege of late tijdslot de cursus wil volgen)
Gladiatoren [TIP!]
Een van de meest in het oog springende onderdelen van het Romeinse leven waren de gladiatorenspelen: ze worden gezien als iets typisch Romeins. Ook in onze tijd spreken gladiatoren tot de verbeelding, getuige films als Gladiator en TV-series als Spartacus.

In deze lezing wordt uitvoerig ingegaan op de historische en sociologische aspecten van de gladiatoren en hun wereld. De voorlopers bij de Grieken en Etrusken, de ontwikkeling van de spelen zelf en hun verval komen aan bod. Ook wordt gekeken naar de hoofdrolspelers, hun wereld, de rol die zij in hun wereld speelden en hun diverse uitrustingen.

Zaterdag bezoeken we Museum Het Valkhof voor de tijdelijke tentoonstelling over Gladiatoren (zie onder).

Docent: Frank Broeke
Kosten: Zie 'Museumbezoek Gladiatoren'

Hilversum
zat. 4 februari vanaf 11.00 uur Museumbezoek Gladiatoren
Hoe was het om te leven als gladiator? Om te weten dat elke dag je laatste kan zijn, maar ook om aanbeden te worden door 50.000 mensen? Museum Het Valkhof neemt je mee naar het oude Rome. Naar het Colosseum met zijn openbare executies, wilde dieren en schouwspelen. Je krijgt meer dan ooit een kijk in het leven, de angsten en de euforie van de gladiatoren.

11.00 - 11.15 uur: Verzamelen bij de ingang
11.15 - 11.45 uur: Ontvangst met koffie, thee en Libum-gebak
11.45 - 12.30 uur: Algemene inleiding op de tentoonstelling 'Gladiatoren' door een specialist-rondleider van het museum;
vanaf 12.30 uur
Gelegenheid om zelf met een audiotour de tentoonstelling en de rest van het museum te bezoeken.


Kosten: voor de lezing van 1 feb. en het museumbezoek (4 feb.) € 44,50
(dat is incl. btw en toeslag voor de tentoonstelling; exclusief toegangsprijs museum: museumkaarthouders krijgen gratis toegang)
Museum Het Valkhof Nijmegen

Ovidius' Metamorphosen

Datum Tijd Activiteit
Klik op een activiteit voor meer informatie
Plaats
wo. 8 maart
(vooravond Week van de Klassieken met dit jaar als thema: Alle goden! Religie in de Oudheid!)
19.30 - 22.00 Ovidius' Metamorfosen
Het is dit jaar precies 2000 jaar geleden dat Ovidius is overleden en nog steeds genieten we van zijn werken en de doorwerking van zijn werken in de kunst. Casper Porton vertelt u deze avond over de klassieke mythologie in het algemeen, over de auteur Ovidius en zijn werk en de doorwerking daarvan aan de hand van een aantal kunstwerken.

Reacties eerdere cursus:
"Ik heb genoten van de cursus Metamorfosen. Casper weet met veel enthousiasme en humor zijn kennis over te brengen."

"Hij verstaat de kunst om met zijn brede kennis van de mythologie, zijn liefde voor de Latijnse geschriften en zijn verwondering over de kunstige schrijfkunst van de Latijnse schrijvers en dichters, zijn toehoorders te inspireren."

19.30 - 19.45 uur: Ontvangst
19.45 - 20.45 uur: Start inleiding mythologie en Ovidius
20.45 - 21.00 uur: Korte pauze
21.00 - 22.00 uur: Ovidius' Metamorfosen aan de hand van kunstwerken

Kosten: € 25,-
Hilversum

In de Week van de Klassieken organiseert A D D I S C O een bijzondere middag waarbij de teksten van Ovidius zelf centraal staan. Passages uit de Metamorfosen en Amores zullen zowel in het Latijn voorgedragen worden (in de gereconstrueerde klassieke uitspraak) door Casper Porton als in vertaling. Voordrachtskunstenaar Joop Keesmaat zal een verhaal uit de Metamorfosen uit het hoofd voordragen in de alom geprezen vertaling van Marietje d'Hane Scheltema. Marietje d'Hane Scheltema zelf is ook aanwezig om een inleiding te geven op de stukken en om deze van verder commentaar te voorzien. Een unieke middag die je niet mag missen! Bovengenoemde cursus over de Metamorfosen en Ovidius is een goede voorbereiding op deze middag.

Kunsten Ovidius

Datum Tijd Activiteit
Klik op een activiteit voor meer informatie
Plaats
zat. 11 maart
(tijdens de Week van de Klassieken)
13.00 - 16.00 De kunsten van Ovidius [TIP]
O.l.v. o.a. Marietje d'Hane-Scheltema

Deze bijzondere middag in het Rijksmuseum van Oudheden (RMO) in Leiden draait om de dichtkunst van Ovidius (bekend van o.a. de Metamorfosen). Je hoort zijn passages met klankeffecten voorgedragen in
het Latijn, luistert naar de Nederlandse voordracht en wordt op allerlei manieren bekend gemaakt met de beeldende kunstwerken die Ovidius met zijn woorden
heeft nagelaten.

SPREKERS:
Vertaalster Marietje d’Hane-Scheltema, voordrachtskunstenaar en acteur Joop Keesmaat en Latijnspreker en didacticus Casper Porton zorgen voor een enerverende en inspirerende
middag voor jong en oud.

PROGRAMMA:
13.00 - 13.15 uur: Ontvangst met koffie en thee in het museumcafé
13.15 - 13.30 uur: Welkom
13.30 - 15.30 uur: De kunsten van Ovidius
15.30 - 16.00 uur: Vragen, uitloop en afsluiting.

Kosten: € 25,-
(incl. consumpties; graag museumkaart meenemen en laten scannen bij ingang museum)
RMO Leiden
Trajanuszaal

Uiteraard bieden we volgend jaar ook weer cursussen Latijn en Grieks aan en is er weer een gratis proefles/open avond. Instromen bij een cursus die al van start is gegaan (cursus Latijn) of instappen bij een al lopende cursus Latijn is in overleg mogelijk.

Zie voor het volledige lesaanbod en het programma vanaf januari 2017 ons lesaanbod »

Inschrijven/aanmelden

Aanmelden voor bovenstaande activiteiten kan eenvoudig via dit formulier. Huidige of voormalige cursisten van ADDISCO kunnen zich eenvoudig aanmelden door een mail te sturen (de gegevens hebben we immers al). Wijs ook vooral vrienden, familie en mogelijk andere geïnteresseerden op deze activiteiten. Iedereen is welkom.


Bijscholing docenten

Voor docenten zijn er ook in 2017 weer verschillende activiteiten, zoals cursussen Actief Latijn en de Addisco Docentendag. Zie verder de docentenpagina's op de website.

18 januari is er in Hilversum weer een gratis informatiebijeenkomst over de methode van Ørberg en Actief Latijn als krachtig didactisch middel.


Boeken en lesmateriaal

Brando Brown Canem Vult [nieuw]
Carol Gaab - Vertaling door Justin Slocum Bailey

Brando Brown Canem VultRecent is er een nieuw boek verschenen met de titel Brando Brown Canem Vult waarin in eenvoudig, maar goed Latijn een aansprekend verhaal wordt verteld. Zonder al te veel weg te geven gaat het verhaal over de achtjarige Brando die graag een hond zou willen hebben, maar zijn moeder denkt daar helaas anders over...

Dit boek is te bestellen via A D D I S C O:

 • Brando Brown Canem Vult
  ISBN: 978-1-940408-88-0
  Geschreven door Carol Gaab en vertaald door Justin Slocum Bailey
  TPRS Publishing, Inc. Chandler, 2016
  > softcover 90 pagina's € 15,00 € 10,-(excl. verzendkosten)

 

   
   
   
   

Terugblik

Zoals eerder al vermeld hebben we drie drukke maanden achter de rug. We zijn nieuwe cursusgroepen gestart, we hebben weer een bezoek gebracht aan Paleis op de Dam (in mei 2017 gaan we weer!) en zijn op de achtergrond met nog wat andere projecten bezig.

 • 21 september 2016
  Nieuwe samenwerking ADDISCO & RMO:
  Vanwege de succesvolle Latijnse rondleidingen op de Latijnse dagen zal ADDISCO vanaf het nieuwe jaar rondleidingen in het Latijn verzorgen aan scholieren van de bovenbouw. Mogelijk dat er in samenwerking met de Vrije Academie ook rondleidingen in het Latijn voor volwassenen aangeboden gaan worden.

  Van de website van het RMO:

  Het Rijksmuseum van Oudheden en Addisco Onderwijs bieden in het schooljaar 2016/2017 een nieuwe en unieke rondleiding aan: een rondleiding langs de Romeinse collectie van het museum in het Latijn.

  Unieke kans om Latijn te horen en te spreken

  Deze rondleiding is een verrassende samensmelting van de Romeinse taal en cultuur. Op een aantrekkelijke en begrijpelijke wijze vertelt een ervaren rondleider in het Latijn uw leerlingen meer over de mooiste Romeinse beelden, portretten en sarcofagen uit de collectie van het Rijksmuseum van Oudheden. Voor zowel docenten als leerlingen is het een unieke kans om Latijn te horen en te spreken. 

 • 28 september & 15 oktober
  Open avond en open dag bij ADDISCO
  Laten we eerlijk zijn: we hadden een veel grotere opkomst verwacht bij de gratis proeflessen Latijn die we in september en oktober hebben aangeboden. Mede door het last-minute moeten annuleren van de proefles Grieks, zagen mensen ook af van de proefles Latijn. Aan de andere kant heeft iedereen die de proeflessen gevolgd heeft, zich wel opgegeven voor een volledige cursus.
 • 7 oktober 2016
  Hoog bezoek uit Amerika: Nancy Llewellyn, oprichter van SALVI
  Op vrijdag kreeg ik geheel onverwacht bezoek van een van mijn grote inspiratiebronnen: Nancy Llewellyn. Zij is de oprichter van de organisatie SALVI (Septentrionale Americanum Latinitatis Vivae Institutum) oftwel het 'North American Institute of Living Latin Studies' en beroemd voorstander van het actief gebruik van Latijn als didactisch middel. Wat een eer om deze geweldige docent te mogen ontmoeten! We hadden veel te bespreken (in het Latijn natuurlijk)!

Nancy Llewellyn en Casper Porton
Nancy Llewellyn (SALVI) & Casper Porton (ADDISCO)

 • 8 oktober 2016
  NKV Verbondsdag
  Op de Verbondsdag van het Nederlands Klassiek Verbond stonden we met een boekenkraam en hebben we een workshop actief Latijn gegeven, waarover een van de deelnemers het volgende schreef:

  "Ontzettend leuke en leerzame workshop van Casper Porton op de verbondsdag van het NKV in Zwolle. Latijn leren net zoals je andere vreemde talen leert. Dus ook door te spreken en te luisteren in het Latijn. Geinspireerd door Stehpen Krashen (total physical response + comprehensible learning) in combinatie met de Deense methode Latijn van Ørberg leert ADDISCO je de klassieke talen. Echt een aanrader voor iedereen die op een totaal nieuwe manier Latijn wil leren en zeker ook voor 50-plussers zoals ik, die helemaal geen rijtjes meer uit hun hoofd kunnen (en willen) leren." - Henriette Joppe-d'Hane

NKV Verbondsdag

 • 11 oktober 2016
  Bezoek aan 't Hooghe Landt
  't Hooghe Landt is een scholengemeenschap waar de sectie Klassieke Talen dit jaar een pilot draait met Lingua Latina. Binnenkort zal Casper daar een workshop van een aantal dagdelen op locatie verzorgen.
  't Hooghe Landt Logo
 • 12 oktober 2016
  Nascholing VLOT
  De Vereniging van Leerkrachten Oude Talen (VLOT) organiseerde een nascholingsdag over het leren lezen van Latijnse teksten. De hoofdspreker was Kristien Hulstaert. Zij is lector Latijn in de lerarenopleiding van de Karel de Grote Hogeschool in Antwerpen en heeft onderzoek gedaan naar hoe je Latijnse teksten ook kunt lezen zonder ze te hoeven vertalen. Het was een interessante dag, waarop ADDISCO ook weer met een boekenkraam aanwezig was. Het materiaal van Kristien ziet er goed uit en is ook goed bruikbaar. Er zijn ook een aantal nadelen, die ik in een later artikel op mijn weblog zal bespreken als ik weer iets meer tijd heb.
 • 19 oktober
  Nieuwe ADDISCO-pennen!
  Sinds oktober versturen we bij bestellingen van boeken een ADDISCO-pen mee. Ook onze cursisten schrijven nu met deze pen! Veel dank aan Promo2000 voor de realisatie.

Addisco-penAddisco-pen
Addisco-pen

 • 18 november 2016
  Nascholingsdag VU
  Ook op de nascholingsdag Klassieke Talen op de Vrije Universiteit (VU) Amsterdam stonden we met een kraam. Altijd leuk om dan weer oude bekenden te spreken en nieuwe collega's te ontmoeten.
 • 1 & 29 november 2016
  Schoolbezoeken Stedelijk Gymnasium Arnhem en Leiden
  In november heb ik presentaties verzorgd op twee grote stedelijke gymnasia: het Stedelijk Gymnasium Arnhem en het Stedelijk Gymnasium Leiden. Dit zijn grote gymnasia met grote secties. Erg leuk dat nu ook andere grote gymnasia interesse tonen in de methode van Ørberg. De reacties waren over het algemeen positief en enthousiast, maar ik vrees dat de sprong in het diepe op dit moment voor de meesten nog te groot is. We zullen zien.

ArnhemLeiden

Een aantal reacties die ik later per mail mocht ontvangen:

  "Dank voor de mail en jouw moeite om naar ons toe te komen. Ik vond jouw presentatie weer erg indrukwekkend. Zo helder en overtuigend."

  "Hoewel ik al het een en ander van de materie weet, was dit voor mij weer een waardevolle middag en een stapje dichter naar het idee dat we dit ook echt zouden kunnen gaan gebruiken."

  "Dank nog voor je presentatie, je hebt echt veel zieltjes gewonnen. Bijna iedereen die er was was enthousiast."

 • 30 november 2016
  Gastles Vincent Hunink: De uitbarsting van de Vesuvius

  Het was weer leuk en leerzaam! Vincent Hunink, universitair docent Latijn aan de Radboud Universiteit Nijmegen en een van de meest productieve vertalers van deze tijd, gaf een gastles aan de gevorderde Addisco-cursisten over de bekende uitbarsting van de Vesuvius aan de hand van de twee beroemde Versuviusbrieven van Plinius Minor. Maximas tibi gratias ago, Vincenti!

Plinius

Hieronder volgen nog een paar sfeerbeelden van de gelaagde avond:

Plinius
Deze avond was speciaal voor de gevorderde cursisten van ADDISCO.

Plinius
De betreffende Pliniusbrieven (6,16 & 6,20) hadden we de weken ervoor al samen gelezen tijdens de reguliere lessen. Vincent bracht tijdens het gastcollege verdieping aan.

Plinius
En na afloop wilde natuurlijk iedereen een handtekening!Ander nieuws
en handig materiaal

Om iets duidelijker te maken waarnaar de volgende links leiden, staat er voorafgaand aan de titel of het om een filmpje, artikel, strip of om iets anders gaat.

 • Filmpje / Tracing the Colors of Ancient Sculpture - YouTube
             / Using ultraviolet and raking light, archaeologist Vinzenz Brinkmann examines marble sculptures of Athena and Paris from the Temple of Aphaia, now in the Glyptothek in Munich. In the process, he reveals examples of physical evidence used to inform the recreations of the original color design and paint scheme of the statues.
 • Opinie / A response to Mary Beard - CANE
            / [...] Professor Beard admits we can’t read those authors with the same level of fluency today because we don’t learn Latin actively as a language. Many modern language studies show that real fluency at the levels needed to understand these kinds of texts comes from use and from extensive reading. I’d like to ask an honest question – are we satisfied as a profession about the level of reading proficiency personally and with our graduates? And if we’re not, what could we be doing differently? Looking to the past (the humanist tradition in Erasmus and others) and the present (modern language studies) can provide insight into improving our reading proficiency across a wider range of authors and time periods.
 • Opinie / Barbarisms at the Gate: An Analysis of Some Perils in Active Latin Pedagogy - Project MUSE
            / The explosion of active Latin pedagogy over the past three decades has reshaped the teaching of Latin in our schools. To most teachers of modern languages, the use of the spoken language for didactic purposes is absolutely essential, yet to most teachers of classical languages, any genuine communication in Latin is still quite foreign. We are, however, approaching a crucial tipping-point wherein the first generation of students educated during the major revival of active Latin pedagogy are approaching leadership roles.
 • Recensie / Een bizarre odyssee - Archeologie Nederland
                 / Waarom kun je Russisch een een korte tijd beheersen, terwijl Latijn en Grieks ook na jaren studie nog niet eens vlot te lezen is? Een bizarre odyssee is de zoektocht van Carlos Martìnez Aguirre naar een oplossing voor deze frustratie.
 • Filmpje / The Acropolis of Athens (Destruction and Reconstruction) - Greece High Definition
             / The Parthenon (Ancient Greek: Παρθενών) is a temple on the Athenian Acropolis, Greece, dedicated to the Greek goddess Athena, whom the people of Athens considered their virgin patron. Its construction began in 447 BC when the Athenian Empire ...

Tattoo

Op onze Addisco-facebookpagina vind je nog andere nieuwtjes, strips en filmpjes.

Classiculus

Hieronder volgen de meest recente artikelen op het A D D I S C O-blog 'Classiculus':

 • Rare kwibi Gastcolumn door Renske Holwerda
  “Wat? Leer je Latijn? Maar waarom dan? Wat wil je ermee doen? Niemand spreekt het nog!” Als ik vertel dat ik een cursus Latijn als levende taal volg, kijken mensen me altijd aan met een mengeling van fascinatie en “wat een rare kwibus!” in hun ogen. Want waarom zou je anno 2016 nog Latijn willen leren?

  25 oktober 2016; 14:51 uur
 • Motivatie voor Latijn Masterthesis door Suzanne Remmelink
  De masterthesis Motivatie voor Latijn - Op zoek naar een 21e eeuwse didactiek voor een dode taal is door Suzanne Remmelink geschreven in het kader van haar afstuderen voor de Master Learning and Innovation (MLI) aan hogeschool Windesheim in Zwolle.

  6 juli 2016; 14:35 uur

Meer nieuws?

Op met name Facebook, maar ook op Twitter plaatsen we bijna wekelijks nieuwe berichten, naar het Latijn vertaalde strips en ander nieuws met betrekking tot de oudheid. Ook zonder inloggen kun je deze berichten bekijken. Op het weblog Classiculus staat een volledig overzicht van andere nieuwsberichten met betrekking tot Grieks & Latijn.Addisco NieuwsbriefZeg het voort!

Ken je iemand (vriend, kennis, collega, familielid) die mogelijk ook geïnteresseerd is in Grieks en Latijn? Stuur dan de link van deze nieuwsbrief of het webadres Addisco.nl door. Vergeet ons niet te liken op Facebook en te volgen op Twitter! Maximas tibi gratias iam in antecessum ago!

   
   
   
   

Zie ook

Over Addisco Onderwijs »
Totaaloverzicht lesaanbod »
Na- & bijscholing docenten »

 

 

Referenties & aanbevelingen »
Overzicht nieuwsbrieven »
Contactgegevens »

   
  Omhoog