Addisco Onderwijs - Griekse en Latijnse Taal en Cultuur SitemapForum Klassieke TalenOver Addisco OnderwijsInloggenInschrijven  
   
   
   

U bent hier: Home » Nieuwsbrieven » Nieuwsbrief augustus 2015

   
   

Nieuwsbrief december 2015
Addisco Onderwijs | Classiculus Blog

Facebook Twitter YouTube    
   

Nog even en dan is 2015 alweer voorbij. In deze laatste nieuwsbrief van dit jaar blikken we terug op een mooi 2015 en geven een glimp van een misschien nog wel mooier 2016.

Vanaf januari starten we weer met verschillende nieuwe cursussen. Naast cursussen Latijn en Grieks, zowel voor belangstellenden als voor docenten in de vorm van na- & bijscholing, gaan we ook weer naar het Paleis op de Dam. Wie gaat er mee?

Verder in deze nieuwsbrief een hele reeks nieuwsberichten over Klassieke Talen en de Oudheid.

   
   
   
   

Cursusaanbod 2016
over de Griekse en Latijnse taal en cultuur

Inschrijven
   
   

Cursus Latijn
voor beginners

Vanaf januari starten we weer met een nieuwe beginnerscursus Latijn (startmoment is in overleg).

Stap voor stap het Latijn leren lezen, zonder daarvoor eerst rijtjes en woordenlijstjes te hoeven stampen. We komen meer te weten over de Romeinse literatuur en cultuur en houden ons ook bezig met de etymolgie.

 

Vervolgcursus Latijn
op verschillende niveaus

Voor oud-gymasiasten of degenen die al enige voorkennis van het Latijn hebben, zijn er verschillende cursussen Latijn waarbij je kunt aansluiten: op maandagmiddag, maandagavond, dinsdagavond, donderdagavond of vrijdagavond.

Neem contact op met Casper voor de verschillende niveaus en mogelijkheden om in te stromen.

 

Leesgroep Latijn
voor gevorderden

De vrijdaggroep leest momenteel een bloemlezing van verschillende auteurs uit het deeltje Sermones Romani van Ørberg (daarin staan originele, ongeadapteerde teksten). Daarnaast herhalen we systematisch de grammatica met nieuwe oefeningen.

Geïnteresseerden zijn uiteraard welkom!

   
   

Cursus Latijn »

Cursus Grieks

 

Vervolgcursussen Latijn »

Cursus Latijn

 

Leesgroep Latijn »

Actief Grieks en Latijn

   
   
   
   

Cursus Grieks
voor beginners

Vanaf donderdag 28 januari (19.00 - 20.30 uur) start er een nieuwe cursus Grieks voor beginners. Op een natuurlijke manier leer je het Grieks van links naar rechts lezen, zonder eerst te moeten analyseren, puzzelen en vertalen. Al lezend komen we meer te weten over de Griekse cultuur en over de verschillende woordafleidingen.

 

Actief Latijn/Grieks?
informatiebijeenkomst

Wat houdt dat 'actief Latijn' precies in? Wat zijn voordelen en nadelen? Wat zegt wetenschappelijk onderzoek hierover? Hoe zit het met Grieks?
Speciaal voor docenten en andere geïnteresseerden is er maandag . 1 februari (15.30-17.30 uur) in Hilversum een gratis bijeenkomst over actief Grieks en Latijn en over de methode van Ørberg.

 

Paleis op de Dam
Cursus + rondleiding

Op woensdag 27 januari en 3 februari (19.30 - 20.30 uur) geeft kunsthistorica Esther Uijtdehaage uitleg over de herleving en doorwerking van de klassieke oudheid in het Paleis op de Dam.
Op zaterdag 6 februari (13.30 - 15.30 uur) sluiten we de cursus af met een rondleiding in en rondom het paleis zelf.

   
   

Cursus Grieks »

Actief Grieks en Latijn

 

Informatiebijeenkomst »

Cursus Grieks

 

Paleis op de Dam »

Cursus Latijn

   
   
   
   

Lezing Vrienden van het Gymnasium

Het Paleis op de Dam - De klassieken als rode draad
(cursus + rondleiding)


Examentrainingen:

Wil jij ook een voldoende halen op je eindexamen Latijn/Grieks? Vanaf januari 2016 starten de uitgebreide examentrainingen Latijn en Grieks voor examenkandidaten die zich al ver van te voren willen voorbereiden. Door middel van 13 bijeenkomsten word je goed voorbereid op het centraal examen. Voor wie liever wat later begint, bieden we in april en mei intensieve tweedaagse examentrainingen.Na- & bijscholingsaanbod docenten

Datum Tijd Activiteit Plaats
ma. 1 februari
(deze bijeenkomst wordt tweemaandelijks gratis aangeboden)
15.30 - 17.30 uur Informatiebijeenkomst
'Gesproken Latijn als krachtig didactisch middel' - gratis introductie over actief Latijn
Doelgroep: docenten en studenten Griekse en Latijnse taal en cultuur
Hilversum
vanaf 8 februari
(12 maandagavonden - wekelijks)
20.40 - 22.10 uur Cursus actief Latijn II
Module I van de cursus Latijn spreken voor docenten Latijn en studenten klassieke talen.
Hilversum
vanaf 9 februari
(12 dinsdagavonden - wekelijks)
20.40 - 22.10 uur Cursus actief Latijn I
Module II van de cursus Latijn spreken voor docenten Latijn en studenten klassieke talen die module I al hebben gedaan.
Hilversum
vrijdag 8 april
(onder voorbehoud)
10.00 - 16.00 uur Addisco Docentendag
Interactieve presentaties & workshops actief Latijn & Oudgrieks voor docenten. Uitwisseling tussen docenten die Actief Latijn en Grieks (willen gaan) geven.
?

Voor docenten klassieke talen zijn er gedurende het hele schooljaar verschillende cursussen en workshops te volgen, zowel op onze leslocatie in Hilversum als op uw eigen school. Vanaf dinsdag 9 februari is er speciaal voor docenten een cursus Latijn spreken, waarbij je gesproken Latijn leert inzetten als didactisch middel. Deelnemers van vorige cursussen kunnen vanaf 8 februari verder met de vervolgcursus. Zie hier het complete aanbod voor docenten.

 Boeken bestellen?
Ook dat kan bij Addisco Onderwijs

Addisco Boeken

Addisco Onderwijs is de officiële distributeur en uitgever van de Lingua Latina serie van Ørberg in Nederland. Afgelopen jaren zijn we bezig geweest met de ontwikkeling van (digitaal) materiaal. Voor volgend schooljaar staan een aantal andere mooie producten op de planning: o.a. de Nederlandstalige handleidingen en een interactieve grammatica. Alle delen uit de series Lingua Latina en Lingua Graeca zijn direct bij Addisco te bestellen voor zeer gunstige tarieven; voor scholen hebben we combinatiepakketten.

Ook de prachtig geillustreerde Antiqua Signa van Magda van Tilburg kun je bij ons bestellen.Terugblik 2015

 • Addisco - Grieks & Latijn10 jaar Addisco Onderwijs!

Het was dit jaar tien jaar geleden dat ik (Casper Porton) in Bilthoven startte met het geven van lessen over de Griekse en Latijnse taal en cultuur aan volwassenen. De twee jaar daarvoor gaf ik al bijlessen Grieks & Latijn, maar ik vond dat het voor iedereen mogelijk moest zijn om kennis te nemen van deze prachtige talen en culturen. Inmiddels zijn we een aantal jaren verder en geef ik samen met een team van andere enthousiastelingen letterlijk aan iedereen les die maar wil bijleren (ADDISCO = ik leer bij) over de Oudheid en de Klassieke Talen: scholieren, studenten, volwassenen en docenten.

Scholieren

Ons tienjarig bestaan hebben we gevierd met een nieuwe huisstijl en voor onze cursisten en andere geïnteresseerden een gratis workshop Pompejaanse graffiti lezen onder leiding van Vincent Hunink, vertaler en docent aan de Radboud Universiteit Nijmegen.

We hebben dit jaar opnieuw ons aanbod uitgebreid en waren aanwezig bij verschillende evenementen (zoals de opening van de nieuwe vaste tentoonstelling 'Klassieke wereld' in het Rijksmuseum van Oudheden) en nascholingsdagen (o.a. van de Vereniging Classici Nederland in Nunspeet en van de Vrije Universiteit in Amsterdam).

Addisco kraam

Naast de verschillende cursussen en workshops in Hilversum voor docenten, heb ik nascholingen op maat verzorgd op verschillende scholen. O.a. een zeer uitgebreide bijscholing verspreid over meerdere dagen op het Celeanum in Zwolle.

Celeanum

En een volle dag bijscholing op Gymnasium Beekvliet in Sint-Michielsgestel. Collega's die openstaan voor onze nieuwe didactiek, zijn allemaal zeer enthousiast.

Beekvliet Gymnasium

Verder hebben Esther en ik verschillende klassen mogen rondleiden in het Paleis op de Dam. Ook dit jaar was de zomerschool (met Roberto Carfagni) een groot succes. Een ander hoogtepunt dit jaar was de zomerschool in Madrid, waar ik als gastdocent verschillende groepen docenten heb mogen scholen in actief Latijn en de verschillende bijbehorende didactieken.

Tot slot wil ik jullie deze foto niet onthouden van mijn trouwdag op 05-10-'15:

Trouwen

Hoewel deze foto anders doet vermoeden, had Addisco verder niets met deze dag te maken. Hoewel, als je met mij trouwt, trouw je ook een beetje met Addisco.


Classiculus

De laatst verschenen artikelen op het blog 'Classiculus':


Ander nieuws
en handig materiaal

 • Latin on "The Simsons" - Zanyvicar
  // Zelf heb ik nooit naar deze serie gekeken, maar er blijken vele verwijzingen naar het Latijn in te zitten.
 • The Iliad Live - Almeida Theatre
  // De hele Ilias voorgedragen (in het Engels)
 • Italy's Latin revival - Politico
  // “Humanist languages are not archaeological relics,” argues Miraglia. “They’re a key to all fields of knowledge. They open up the mind. Latin is the mother tongue of our civilization and humanism is the key to peace and tolerance. The crisis of modern language is the crisis of today’s world. If you neglect your past, how can you understand the present, and most of all the future?”
 • In het aankomende nummer van Ancient History Magazine o.a. aandacht voor de Latijnse uitspraak en vele andere interessante artikelen; dit tijdschrift is een absolute aanrader!

Andere nieuwsberichten over Grieks en Latijn vind je op ons weblog 'Classiculus'. Via onze Facebookpagina zijn nog veel meer nieuwsberichten, filmpjes en leuke afbeeldingen te vinden. O.a. over nagellak, een visuele chronologie van Romeinse keizers en over de oorspronkelijke kleuren van klassieke beelden.

Meer nieuws?

Op met name Facebook, maar ook op Twitter plaatsen we bijna wekelijks nieuwe berichten, naar het Latijn vertaalde strips en ander nieuws met betrekking tot de oudheid. Ook zonder inloggen kun je deze berichten bekijken.

Annum novum faustum felicem fortunatumque! (= Gelukkig nieuwjaar!)

Gelukkig Nieuwjaar!

Het nieuwe jaar zal voor ons in het teken staan van nog meer nieuwe samenwerkingen, nieuw lesaanbod, een nieuwe leslocatie in Hilversum en een nieuwe website. Maar daarover vertel ik meer in het nieuwe jaar. Namens het hele team van Addisco wens ik iedereen een mooie jaarwisseling,

Casper


Addisco Nieuwsbrief Zeg het voort!

Ken je iemand (vriend, kennis, collega, familielid) die mogelijk ook geïnteresseerd is in de activiteiten van Addisco? Stuur dan de link van deze nieuwsbrief door. Vergeet ons niet te liken op Facebook en te volgen op Twitter! Maximas tibi gratias iam in antecessum ago!

   
   
   
   

Zie ook

Over Addisco Onderwijs »
Totaaloverzicht lesaanbod »
Na- & bijscholing docenten »

 

 

Referenties & aanbevelingen »
Overzicht nieuwsbrieven »
Contactgegevens »

   
  Omhoog