Addisco Onderwijs - Griekse en Latijnse Taal en Cultuur SitemapForum Klassieke TalenOver Addisco OnderwijsInloggenInschrijven  
   
   
   

U bent hier: Home » Lesaanbod » Addisco Zomerschool Latijn »Addisco Zomerschool Latijn Mini-zomerschool Latijn (voor scholieren)

   
   

Mini Zomerschool Latijn 2019
Speciaal voor (aankomende) scholieren vijf ochtenden lang ondergedompeld worden in het Latijn. Leer Latijn begrijpen, spreken, lezen en schrijven als een Romein!

Inschrijven
via het bijlesformulier
   
   

Door de vele rijtjes, ingewikkelde grammaticale termen en woordenlijsten die je op school voorgeschoteld krijgt, ga je er bijna aan twijfelen dat het Latijn ooit een echte taal is geweest in plaats van een moeilijk oplosbare puzzel. Natuurlijk was het Latijn een taal: meer dan 2000 jaar hebben mensen het Latijn als universeel communicatiemiddel gebruikt en sommige mensen doen dat tot op de dag van vandaag nog steeds!

Speciaal voor scholieren (ook voor niet-gymnasiasten!) organiseert Addisco Onderwijs van 22 t/m 26 juli 2019 een mini zomerschool Latijn. Gedurende vijf ochtenden leer je Latijn tijdens activiteiten waarbij uitsluitend Latijn wordt gesproken (Latijn leren in het Latijn). Door het Latijn op een actievere manier te leren, zul je merken dat het direct lezen (en vertalen) je een stuk makkelijker zullen afgaan.

Deze mini-onderdompelingservaring Latijn vindt plaats in Hilversum.

Nota bene: docenten, studenten en andere belangstellenden kunnen deelnemen aan de zomerschool Latijn.

   
   
   
   

Voor wie?

Ga je gymnasium doen volgend jaar? Dan is deze week een bijzondere manier van kennismaken met het Latijn. Maar ook als je vmbo, havo of vwo zonder Latijn doet, ben je van harte welkom. Iedereen tussen de 9 en 19 jaar kan aansluiten bij de mini-zomerschool Latijn. Ook aankomende studenten klassieke talen.

 

 

Met onze moderne en leuke lesmethodes kan iedereen Latijn leren begrijpen, lezen, vertalen, luisteren en spreken. De lessen zijn zo anders dan op school en universiteit dat je ook als gymnasiast een compleet nieuwe kijk op de taal zult krijgen en een veel beter inzicht in hoe Latijn in elkaar steekt.

   
   
   
   

Wat gaan we doen?

   
   

Het doel van deze week is om je het Latijn op een totaal andere manier aan te bieden dan je gewend bent, waardoor je uiteindelijk het Latijn makkelijker begrijpt zonder te hoeven puzzelen, analyseren en vertalen. Niets geen woordenlijsten en ingewikkelde grammatica! Maar stap voor stap in het Latijn leren denken en communiceren. Via deze natuurlijke manier van leren, is het mogelijk om het Latijn op een onbewust niveau te verwerven. Rijtjes stampen behoort zo tot de verleden tijd!

We starten onder andere met stukken uit 'Lingua Latina per se illustrata', een methode waarmee je het Latijn direct en zonder moeite leert lezen en begrijpen zonder te hoeven ontleden, analyseren, puzzelen en vertalen.

Verder zijn er ook andere activiteiten waarbij het Latijn spelenderwijs geoefend kan worden. De activiteiten variëren van films kijken, muziek maken en wandelen tot toneel en spel.

 

Wanneer?
Ochtend - Voor wie voor het eerst deelneemt
Vanaf maandag 22 t/m vrijdag 26 juli; tussen 9:30 - 12:30 uur (duur: 5 x 3 uur).

Middag - Voor deelnemers van voorgaande jaren
Vanaf maandag 22 t/m vrijdag 26 juli; tussen 13.30 - 16:30 uur (duur: 5 x 3 uur).

Waar?
Op de Diependaalselaan 124 in Hilversum
(zie verder contact en de routebeschrijving).

Wat zijn de kosten?
€ 250,- per persoon (inclusief consumpties, stencils, digitaal oefenmateriaal; excl. het lesboek Lingua Latina van Hans Ørberg)

Inschrijven
via het bijlesformulier

   
   
   
   

Toegang tot digitaal materiaal

Gedurende de week kunnen de deelnemers gratis gebruik maken van het door Addisco Onderwijs ontwikkelde digitale materiaal dat hoort bij de methode Lingua Latina Familia Romana.
Deze oefeningen helpen bij een actievere beheersing van het Latijn, waardoor je de teksten direct zal leren lezen en begrijpen, zonder eerst te hoeven puzzelen, analyseren of vertalen.

 

Digitaal Lesmateriaal

   
   
   
   

Docent Latijn

Casper Porton

 
Casper (Casparius) Porton

Casper Porton is met zijn ruim twaalf jaar leservaring voorloper op het gebied van de inzet van gesproken Latijn als krachtig didactisch middel tijdens zijn lessen Latijn (zie artikelen).

In 2005 richtte hij onder de naam 'Addisco Onderwijs' zijn eigen cursusinstituut op met de overtuiging dat iedereen Grieks en Latijn kan leren.

Sinds die tijd heeft Casper zich voornamelijk toegelegd op de Griekse en Latijnse didactieken die het leren van deze talen makkelijker en toegankelijker maken. Hij ontwikkelt nieuw (digitaal) materiaal voor de methode van Ørberg.

Casper is vijf jaar als docent Latijn verbonden geweest aan de Kees Boekeschool in Bilthoven.
In 2016 ontving hij voor zijn inspanningen om de Klassieke Talen toegankelijk te maken voor een breed publiek de OIKOS Award.

   
   
   
   
"In de cursus die Casper geeft [...] leer je Latijn als een levende taal,
eigenlijk zoals een kind een taal leert, door horen, zelf spreken en associëren."

"Ik bewonder je tomeloze energie, je charismatische persoonlijkheid en je mogelijkheden om nieuwe wegen te zoeken en te vinden."

"Zijn kennis is indrukwekkend en zijn enthousiasme is aanstekelijk, wat al snel wordt overgenomen door de groep. Het belangrijkste voor mij: na de lessen ga ik met energie terug naar huis!"

"Veel ruimte voor eigen inbreng en humor tussendoor zorgen voor, wat mij betreft, een optimaal klimaat om te leren!"

Meer referenties & aanbevelingen »

   
   
   
   

Inschrijven Zomerschool Latijn

Ben je enthousiast geworden over de Addisco Zomerschool Latijn? Meld je dan aan door het bijlesformulier in te vullen. Geef onder opmerkingen aan dat je wilt deelnemen aan deze mini-zomerschool. Na ontvangst van je aanmelding krijg je een bevestiging met meer informatie over de voltooiing van de inschrijving.

 

 

Neem voor vragen, opmerkingen en/of suggesties contact op met Casper. Alle feedback is welkom.


Inschrijven
via het bijlesformulier
   
   
   
   

Zie ook

Referenties & aanbevelingen »
Vaak Gestelde Vragen »
Over Addisco Onderwijs »

 

 

Routebeschrijving »
Algemene Voorwaarden »
Privacy Verklaring »

   
  Omhoog