Addisco Onderwijs - Griekse en Latijnse Taal en Cultuur SitemapForum Klassieke TalenOver Addisco OnderwijsInloggenInschrijven  
   
   
   

U bent hier: Home » Lesaanbod » Examentraining Latijn

   
   

Examentraining Latijn 2019
bij Addisco Onderwijs in Hilversum

Inschrijven
   
   

Heb jij extra ondersteuning nodig bij de voorbereiding op het eindexamen Latijn Ovidius? Wil je tips voor het vertalen en persoonlijke feedback over hoe jij de meeste punten op het eindexamen kunt halen? Bij Addisco vind je de beste examentraining Latijn op maat, passend bij jouw behoeftes en vragen.

Het eindexamen Latijn 2019 betreft de auteur Ovidius. Het pensum voor het CE Latijn bestaat uit verschillende verhalen uit de Metamorphoses, de autobiografie van Ovidius uit de Tristia en twee brieven uit de Heroides.

Bij Addisco hebben we verschillende workshops en examentrainingen voor examenkandidaten om te oefenen met teksten van Ovidius. Hulp nodig bij kiezen? Neem contact met ons op en we geven je persoonlijk advies op basis van je vragen.

Overzicht examentrainingen Latijn

Alle examentrainingen Latijn worden aangeboden op onze leslocatie in Hilversum. Onze groepen zijn nooit groter dan zes tot acht leerlingen.

Datum Tijd Activiteit
A: zat. 13 oktober
B: zat. 20 oktober
C: zat. 10 november
9.00 - 11.00 uur Workshop Ovidius Vertalen
Leer in twee uur Ovidius' stijl kennen en oefen met verschillende vertaalstrategieën.
Lees verder »
wo. 9 januari t/m 10 april 2019 19.00 - 21.00 uur Examentraining Latijn - Lange termijn
Uitgebreide voorbereiding op het eindexamen Latijn in klein groepsverband verspreid over 12 lessen.
Lees verder »
A: 30 april-1 mei [vol]
B: 3-4 mei
C: 11-12 mei [vol]
D: 18-19 mei
9.00 - 17.00 uur
Examentrainingen Latijn - Korte termijn
Intensieve tweedaagse examentrainingen Latijn.
Meer informatie »
15 juni 9.00 - 17.00 uur Herexamentraining Latijn
Tweedaagse intensieve herexamentraining Latijn.
Meer informatie »

 

   
 
   
   

Workshop Ovidius vertalen

Maak jij je geen zorgen over de tekstvragen op het eindexamen, maar wel over je belabberde vertalingen Latijn? Dan zijn de workshops Ovidius vertalen echt iets voor jou. Tijdens elke workshop gaan we in op vertaaltechnieken, het gebruik van het woordenboek en de specifieke bijzonderheden van de liefdesdichter Ovidius.

Aan de hand van een voorbeeldtekst word je begeleid door de tekst en krijg je tips over hoe je een vertaling aanpakt. Daarna breng je het geleerde in de praktijk. Als afsluiter krijg je persoonlijke feedback op je vertaling.

Er zijn drie momenten waarop je een workshop Latijn vertalen kunt volgen: 13 oktober, 20 oktober en 10 november. Alle workshops verschillen qua teksten van elkaar, dus je kunt ervoor kiezen om er één, twee of gewoon alle drie te volgen. Het theoretische gedeelte is uiteraard in elke workshop wel hetzelfde.

Programma workshop Ovidius vertalen
08.50 – 09.00        inloop
09.00 – 09.45        instructie
09.45 – 10.45        vertalen
10.45 – 11.00        reflectie

Data: 13 oktober 2018, 20 oktober 2018, 10 november 2018.

Lesmateriaal
Je krijgt een vertaalstappenplan, een stencil met woordenboektrucs en -tips, een geschikte vertaaltekst met aantekeningen en schriftelijke feedback op je gemaakte vertaling.

Docent
De workshops worden begeleid door Cerianne Porton. Zij werkt sinds 2007 als bijlesdocent en studeerde Griekse en Latijnse taal en cultuur tussen 2006 en 2010.

Groep
Minimaal drie, maximaal acht leerlingen in een groep. Mocht een workshop te weinig of te veel aanmeldingen hebben, dan stellen we je direct op de hoogte en heb je de optie om te wisselen naar een andere datum.

Kosten
€40,- per persoon per workshop. Wil je alle drie de workshops volgen? Dan krijg je 10% korting en betaal je slechts € 108,-

Inschrijven

 

   
 
Omhoog
   
   

Extensieve examentraining Latijn - Lange termijn

De lange termijn examentraining Latijn van Addisco is de beste en meest volledige voorbereiding op je eindexamen Ovidius. In twaalf lessen bespreken we alle Latijnse teksten van het eindexamen. We nemen alle achtergrondinformatie door, bespreken alle stijlfiguren, narratologie en scanderen. Er is tijd voor vertaaltechnieken, het woordenboek en oefenen met vertalen. Je krijgt persoonlijke feedback op je vertalingen en handige tips om beter te vertalen. Ook heb je de kans om elke les vragen te stellen over de gelezen teksten en te oefenen met tekstvragen.

Voorafgaand aan de examentraining Latijn ontvang je in de mail een uitgebreid programma inclusief een voorbereidingsschema. Zo weet je precies wat we wanneer gaan doen en kun je het maximale uit de cursus en jezelf halen. Houd er rekening mee dat je voor elke les ongeveer 30-60 minuten aan voorbereiding nodig hebt. Wie zich inzet tijdens de lessen en het gesuggereerde huiswerk maakt, is halverwege april helemaal klaar voor het examen Latijn. Ruim op tijd dus!

Programma examentraining Latijn
Elke les behandelen we een deel van het pensum en lichten we een specifiek onderwerp uit. Het precieze programma en de planning ontvang je bij inschrijving. Elke les duurt van 19.00 tot 21.00

Data: 9, 16, 23 en 30 januari; 6 en 13 februari, 6, 13, 20 en 27 maart, 3 en 10 april 2019.

(17 april is de reserve-datum, mocht er bijvoorbeeld een les uitvallen door ziekte van de docent. Extra aandacht voor vertalen is er tijdens de lessen van 6 februari en 3 april 2019.)

Lesmateriaal
Vanuit Addisco stellen we het volgende lesmateriaal beschikbaar voor leerlingen van de examentraining Latijn:

 • minimaal twee geschikte teksten incl. aantekeningen voor het oefenen van vertalen;
 • kladteksten van het pensum Latijn (alle Latijnse teksten) met voldoende ruimte in de marges voor aantekeningen;
 • werkvertalingen van alle Latijnse teksten;
 • vragen bij alle teksten om te oefenen met verwijzen, citeren, scanderen, stijlfiguren en tekstbegrip;
 • links naar online hulpmiddelen bij het eindexamen Latijn, incl. oude examens;
 • minimale samenvatting van de Latijnse grammatica.

Docent
De docent voor de examentraining Latijn is Cerianne Porton. Ze studeerde tussen 2006 en 2010 Griekse en Latijnse taal en cultuur aan de Vrije Universiteit in Amsterdam en heeft ruim twaalf jaar ervaring met het begeleiden van (examen)leerlingen Grieks en Latijn. Haar lievelingsauteurs voor Latijn zijn Ovidius en Vergilius. Bij Grieks zijn Homeros en Herodotos favoriet. Ze weet vooral veel van mythologie, vertaaltechieken en plannen.

Groep
Minimaal 3, maximaal 8 leerlingen per groep. VOL = VOL. Mocht je groep te weinig aanmeldingen hebben om van start te kunnen gaan of is de groep vol, dan laten we je dat zo snel mogelijk weten en word je geplaatst in de groep van je tweede keus.

Kosten
€400,- per persoon incl. lesmateriaal

Inschrijven
Om je in te schrijven voor de examentraining Latijn korte termijn, vul je het inschrijfformulier in. Je kunt direct aangeven in welke groep je wilt, maar schrijf in je bericht meteen ook een tweede keus (voor het geval de groep vol is of juist te weinig aanmeldingen heeft). Met het invullen van het inschrijfformulier ga je akkoord met onze voorwaarden.
Na inschrijving nemen we zo snel mogelijk contact met je op. Uiterlijk twee weken voor aanvang van de examentraining ontvang je al het lesmateriaal. Een week voor aanvang krijg je nog een laatste update. Mocht je tussendoor vragen hebben, dan kun je altijd bellen of mailen.

Inschrijven

 

 

   
 
Omhoog
   
   

Tweedaagse examentraining Latijn - Korte termijn

De tweedaagse examentraining Latijn is gericht op de belangrijkste onderdelen van het eindexamen en biedt daarom een goede voorbereiding op het examen Latijn in zo’n korte tijd. En je hoeft niet af te reizen naar Leiden, want je volgt deze examentraining gewoon in het midden van het land in Hilversum: op slechts 20 minuten van Amsterdam en Utrecht.

Onze groepslessen hebben een maximum van 8 leerlingen. Er is daarom gegarandeerd tijd voor persoonlijke aandacht en jouw vragen over de eindexamenstof. De docent en kleinschaligheid zorgen voor een gezellig, veilig en rustig leerklimaat, waarin elke leerling tot zijn/haar recht kan komen.

Het programma van beide dagen is met zorg opgesteld en beoogt voldoende afwisseling in activiteiten, inspanning en ontspanning om zo efficiënt mogelijk gebruik te maken van de tijd. We verdelen de aandacht over de twee onderdelen van het eindexamen, die elk de helft van het CE-cijfer bepalen:
1. zelfstandig vertalen van een ongeziene tekst van de examenauteur (50%)
2. beantwoorden van vragen over de gelezen Latijnse teksten (50%)

Onderzoek en onze eigen jarenlange ervaring wijzen uit dat leerlingen vaak slecht scoren op het onderdeel vertalen en hun cijfer ietwat omhoog krikken met het vragengedeelte. Tijdens de examentraining Latijn besteden we daarom uitgebreid aandacht aan:

 • vertalen: uitleg over verschillende vertaaltechnieken, het gebruik van het woordenboek als hulpmiddel, tijd voor zelfstandig werken aan een vertaling, feedback en gepersonaliseerde tips voor verbetering (indien nodig grammaticale uitleg);
 • stijlfiguren: uitleg over het snel en makkelijk herkennen van stijlfiguren en de beoogde effecten van de stijlmiddelen, oefenvragen incl. feedback;
 • narratologie: uitleg over verteltechnieken, tempo en compositie;
 • cultuurhistorie: samenvatting van de belangrijkste elementen;
 • tekstvragen: aan de hand van geselecteerde teksten uit het pensum oefenen we met het beantwoorden van tekstvragen, inzicht in het type vragen dat je kunt verwachten, hoe je je daarop kunt voorbereiden en waarop je moet letten om alle punten voor je antwoord te krijgen (Let op: we hebben in de tweedaagse examentraining geen tijd om alle Latijnse teksten te behandelen. Wil je dat wel graag, kijk dan bij de lange termijn examentraining of de workshops pensumteksten Ovidius. In beide cursussen bespreken we alle Latijnse teksten van het eindexamen 2019.)
 • leertips: adviezen (gebaseerd op wetenschappelijke inzichten) met betrekking tot het efficiënt en succesvol voorbereiden op het eindexamen, valkuilen en veelgemaakte fouten.
 • vragenronde: vrij in te richten n.a.v. vragen uit de groep.

Programma examentraining Latijn (korte termijn)

08.45 – 09.00 inloop
09.00 – 09.30  introductie
09.30 – 10.15 woordenboekinstructie
10.15 – 11.15  vertaaltechnieken
11.15 – 11.30 pauze
11.30 – 13.00 vertalen
13.00 – 13.30 lunchpauze
13.30 – 14.00 feedback vertaling
14.00 – 15.00 stijlfiguren/narratologie
15.00 – 16.30 tekst: Apollo en Daphne
16.30 – 17.00 vragenronde

08.45 – 09.00 inloop
09.00 – 10.30  tekst: Tristia
10.30 – 11.00 Ovidus’ leven en werken
11.00 – 11.15 pauze
11.15 – 12.00 metrum en scanderen
12.00 – 13.30 vertalen
13.30 – 14.00 lunchpauze
14.00 – 14.30 feedback vertaling
14.30 – 15.30 tekst: brief van Helena
15.30 – 16.30 leertips eindexamen Latijn
16.30 – 17.00 vragenronde + evaluatie

Lesmateriaal
Vanuit Addisco stellen we het volgende lesmateriaal beschikbaar voor leerlingen van de examentraining Latijn:

 • minimaal twee geschikte teksten incl. aantekeningen voor het oefenen van vertalen;
 • kladteksten van het pensum Latijn (alle Latijnse teksten) met voldoende ruimte in de marges voor aantekeningen;
 • werkvertalingen van alle Latijnse teksten;
 • vragen om te oefenen met verwijzen, citeren, scanderen, stijlfiguren en tekstbegrip;
 • links naar online hulpmiddelen bij het eindexamen Latijn, incl. oude examens;
 • minimale samenvatting van de Latijnse grammatica.

Docent
De docent voor de examentraining Latijn is Cerianne Porton. Ze studeerde tussen 2006 en 2010 Griekse en Latijnse taal en cultuur aan de Vrije Universiteit in Amsterdam en heeft ruim twaalf jaar ervaring met het begeleiden van (examen)leerlingen Grieks en Latijn. Haar lievelingsauteurs voor Latijn zijn Ovidius en Vergilius. Bij Grieks zijn Homeros en Herodotos favoriet. Ze weet vooral veel van mythologie, vertaaltechieken en plannen.

Groep
Minimaal 3, maximaal 8 leerlingen per groep. VOL = VOL. Mocht je groep te weinig aanmeldingen hebben om van start te kunnen gaan of is de groep vol, dan laten we je dat zo snel mogelijk weten en word je geplaatst in de groep van je tweede keus.

Data
Groep A          30 april + 1 mei (9.00 – 17.00) BIJNA VOL
Groep B          3 + 4 mei (9.00 – 17.00)
Groep C          11 + 12 mei (9.00 – 17.00) VOL
Groep D          18 + 19 mei (9.00 – 17.00)

Het eindexamen Latijn 2019 is op 21 mei 2019 (9.00 – 12.00).

Kosten
€275,- per persoon incl. lesmateriaal

Inschrijven
Om je in te schrijven voor de examentraining Latijn korte termijn, vul je het inschrijfformulier in. Je kunt direct aangeven in welke groep je wilt, maar schrijf in je bericht meteen ook een tweede keus (voor het geval de groep vol is of juist te weinig aanmeldingen heeft). Met het invullen van het inschrijfformulier ga je akkoord met onze voorwaarden.
Na inschrijving nemen we zo snel mogelijk contact met je op. Uiterlijk twee weken voor aanvang van de examentraining ontvang je al het lesmateriaal. Een week voor aanvang krijg je nog een laatste update. Mocht je tussendoor vragen hebben, dan kun je altijd bellen of mailen.

Inschrijven

 

   
   
Omhoog
   
 

Herexamentraining Latijn

   
   

Gezakt op Latijn? Dat is enorm balen! Maar je kunt Latijn nog herkansen. Of misschien wil je je cijfer verder ophogen zodat je ingeloot kunt worden voor je studie?

Addisco helpt je bij je voorbereidingen voor het herexamen: we reflecteren samen op je reeds gemaakte examen en gaan uiteraard nog een keer oefenen met vertalen. Ook kijken we naar veelgemaakte fouten bij het beantwoorden van examenvragen en stellen we een persoonlijk advies op voor het leren voor het herexamen Latijn.

De herexamentraining is in klein groepsverband. Als je liever privéles hebt, kan dat natuurlijk ook.

 

Datum herexamentraining Latijn:

Groep A:

15 juni 2018; 9:00 tot 17.00 uur; overleg even met ons over de mogelijkheden.

Wat zijn de kosten?
€ 200,- per persoon voor een hele dag intensieve examentraining Latijn. Deze prijs is inclusief drankjes, syllabus en oefenteksten. Zelf meenemen: woordenboek, pen en papier en eigen lunch.

Hoeveel deelnemers?
Maximaal 4 per groep.

Inschrijven
   
   
Omhoog
   
   

Inschrijven

Vul om je aan te melden voor een examentraining Latijn het inschrijfformulier zo volledig mogelijk in. Na ontvangst van je aanmelding, ontvang je zo snel mogelijk een bevestiging met meer informatie over de voltooiing van de inschrijving.

 

Contact

Neem voor meer informatie contact op met Casper. Vragen, opmerkingen en suggesties zijn altijd welkom.
Contactformulier »
Inschrijfformulier »

   
   
   
   

Zie ook

Bijles Latijn en/of Grieks »
Examentraining Grieks »
Reacties van Bijlesleerlingen »
Over Addisco Onderwijs »

 

 

Vaak Gestelde Vragen »
Routebeschrijving »

Algemene Voorwaarden »
Privacy Verklaring »

   
  Omhoog