Addisco Onderwijs - Griekse en Latijnse Taal en Cultuur SitemapForum Klassieke TalenOver Addisco OnderwijsInloggenInschrijven  
   
   
   

U bent hier: Home » Blog » Levend/actief Grieks (Lesmateriaal)

   
   

Levend/actief Grieks
Een overzicht van beschikbaar materiaal voor het leren en/of doceren van Oudgrieks op een actieve manier

Hilversum - zaterdag 6 september 2014; 16:17 uur - Casper Porton
Laatste update:
zaterdag 21 februari 2015; 14.56 uur
   
   

Methodes als Lingua Latina Per Se Illustrata (LLPSI) van Hans Henning Ørberg en de zomerschool van Addisco Onderwijs hebben inmiddels al laten zien dat Latijn weldegelijk als een levende taal kan worden onderwezen. Ook tijdens de verschillende informatiebijeenkomsten over de inzet van gesproken Latijn als krachtig didactisch middel krijg ik altijd de vraag: "Hoe zit het dan met Grieks?" Hieronder geef ik een overzicht van het materiaal dat op dit moment beschikbaar is voor het doceren van klassiek Grieks als een levende taal.

   
   
   
   

Kun je klassiek Grieks doceren en leren als een levende taal?

   
   

Het antwoord op bovengenoemde vraag, of je Grieks net als Latijn als een levende taal kunt doceren, is natuurlijk een volmondig 'ja, dat kan'.

Technieken waarmee je als docent je leerlingen voorziet van zogenaamde 'comprehensible input' (zoals bijvoorbeeld TPR & TPRS) zijn heel goed toepasbaar op het Oudgrieks.

Het is alleen een stuk lastiger en wel om de volgende redenen:

 

 • Op het moment zijn er nog nauwelijks docenten met een actieve beheersing van het klassiek Grieks;
 • Er is nu nog niet zo veel materiaal beschikbaar als voor Latijn;
 • Het Grieks heeft een veel ingewikkelder werkwoordssysteem dat ver afstaat van het Nederlands;
 • Er is nog altijd veel discussie over de correcte uitspraak van het klassiek Grieks;
   
   
   
   

Methodes Grieks

   
   

Voor zover ik weet zijn er momenteel vier volledige methodes (in boekvorm) die het klassieke Grieks als een levende taal onderwijzen:

 • Athenaze (Italiaanse versie) - Introduzione al greco antico (Volume I & II) door M. Balme, G. Lawall, L. Miraglia, T.F. Bórri (2009) (op aanvraag te bestellen via Addisco)
 • Sinds 2014 zijn er twee nieuwe methodes Lingua Graeca bij gekomen (beide delen zijn te bestellen via Addisco):
  • DIALOGOS (ΔΙΑΛΟΓΟΣ) (door Santiago Carbonell Martínez; softcover - 272 pagina's + CD): verschillende dialogen en opdrachten die de Griekse grammatica en basiswoordenschat rustig opbouwen. Dit boek vormt een onmisbare aanvulling bij Alexandros.
  • ALEXANDROS: To Hellenikon Paidion (softcover - 232 pagina's + CD)
   Gebaseerd op A Greek Boy at Homedoor W.H.D. Rouse, maar van nieuwe Griekse aantekeningen en afbeeldingen voorzien door o.a. Mario Diaz. Grieks leren lezen in het Grieks. De aantekeningen zijn vergelijkbaar met de methode Lingua Latina per se illustrata.
  • MYTHOLOGICA: extra mythologische verhalen bij Alexandros.
  • De Nederlandse handleiding bij deze methodes is momenteel bij Addisco in ontwikkeling.

[Links met dit icoontje Link opent in een nieuw scherm leiden naar een externe website.]

 

Levend GrieksLevend Grieks

   
   
   
   

Lingua Graeca per se illustrata

   
   

Het heeft lang geduurd voor er een methode Grieks uitkwam die vergelijkbaar is met Lingua Latina Per Se Illustrata (LLPSI) van Hans Henning Ørberg. De bovengenoemde Dialogos en Alexandros komen nu het dichtst in de buurt. Een goede tweede is de Italiaanse versie van Athenaze. Dit boek is alleen lastig verkrijgbaar en de makers zijn er niet helemaal in geslaagd om alle aantekeningen volledig in het Grieks te houden, waardoor er dus de nodige woorden met Italiaans betekenis aan de voet van de pagina staan. Een ander puntje van kritiek is dat de teksten zeker in het begin erg saai zijn om te lezen.

 

Gelukkig is een aantal docenten Grieks (met name in Spanje en Amerika) bezig met het maken van nieuw materiaal in de stijl van Ørberg: de bovengenoemde boeken Alexandros en Dialogos zijn daar het resultaat van.

Santi Carbonell (auteur van Dialogos) deelt ook veel materiaal op zijn website Lingua Graeca per se illustrata Link opent in een nieuw scherm . Daar zijn de eerste paar hoofdstukken te vinden met prachtige illustraties van Sito Yelás. Ik ben hier bijzonder enthousiast over en blijf dit project op de voet volgen.

   
   
   
    Athene
Uit: Lingua Graeca per se illustrata van Santi Carbonell & Sito Yelás.
   
   
   
   

Filmpjes

   
   

Het is overigens ook mogelijk om Grieks te doceren zonder direct van allerlei methodes of ander materiaal gebruik te hoeven maken.

Door middel van didactieken als TPR (Total Physical Response) en TPRS (Teaching Proficiency through Reading & Storytelling) en WYAK (Where are your keys) is het mogelijk om leerlingen van heel veel comprehensible input te voorzien.

 

Op de YouTube pagina van Addisco Onderwijs Link opent in een nieuw scherm staat een aantal filmpjes van Christophe Rico (de auteur van Polis Link opent in een nieuw scherm) waarin hij met name TPR gebruikt om Koine Grieks te onderwijzen. Docent Paul Nitz heeft op YouTube ook een interessante afspeellijst staan van zijn lessen: Communicative Greek in Malawi Link opent in een nieuw scherm. Tot slot is er de absolute topper Gerardo F. Guzmán Ramírez Link opent in een nieuw scherm van de Accademia Vivarium Novum, die vloeiend Attisch Grieks spreekt.

   
   
   
   

Aan de slag!

   
   

Er wordt dus door verschillende mensen heel hard gewerkt aan nieuwe methodes en didactieken voor het klassiek Grieks (ook in Nederland).

 

In de toekomst plaats ik hier nog meer handreikingen zoals het lesmateriaal over Griekse voorzetsels. Ga hier vooral zelf mee aan de slag! Veel plezier!

   
   
   
   

Categorieën

 

 

   
  Omhoog  
   
   
   

Reacties op 'Levend/actief Grieks'


comments powered by Disqus
   
  Omhoog